راهکارهای ایمنی صنف مصنوعات چوبی (فروشندگان چوب و تخته) و نجاری ها
راهکارهای ایمنی صنف مصنوعات چوبی (فروشندگان چوب و تخته) و نجاری ها
۱- رعایت موارد ایمنی مندرج در مباحث ) ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان به ویژه | مباحث سوم (حفاظت ساختمان در برابرحریق)، مبحث دوازدهم (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا) مبحث چهاردهم تأسیسات گرمایی، تعویض هوا و تهویه مطبوع)، مبحث (آسانسور و پله برقی)، مبحث هفدهم (لوله کشی گاز) و نشریه شماره ۱۱۲ سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دستورالعمل های اجرای محافظت ساختمان ها در برابر آتش سوزی و مبحث شماره سیزدهم مقررات ملی ساختمان در مورد سیستم برق انجام گیرد.
۲- سیستم برق بر اساس مبحث شماره ۱۳ مقررات ملی ساختمان انجام گیرد و کلیه سیم کشی ها تو کار و در صورت اجرا سیم کشی ها و کابل ها به صورت روکار، عبور آنها از داخل داکت مخصوص انجام گیرد به نحوی که:
* کلیه کلید و پریزها از نوع واترپروف (ضد رطوبت) در نظر گرفته شود.
*عدم استفاده از یک پریز برای انشعابات مختلف و قرار گرفتن کلیه روشنایی ها در قاب مشبک فلزی مناسب.
* در نظر گرفتن فاصله مناسب (ترجیحا۱/۲۰ متر) بین کلید و پریزها با شیرهای آب و دستشویی.
* نصب حفاظ مشبک فلزی روی کلیه روشنایی ها و عدم استفاده از روشنایی های گازی پر حرارت.
* نصب کلید (کلید قطع جریان نشتی برق و محافظ جان) در تابلو برق اصلی و یا جنب کنتور برق
*نصب روشنایی های اضطراری جهت انبار و فروشگاه به صورت مجزا.
* نصب تهویه مناسب با توجه به حجم کاربری و انبار به صورت مجزا.
* به منظور ایمن سازی و هدایت بار الکتریکی ناخواسته دستگاه ها و ادوات برقی، ضروری است ضمن تشکیل مدار اتصال زمین (سیستم ارتینگ) تمامی دستگاه ها برقی به این شبکه ارتباط و سالی یکبار تست گردد.
۴- رعایت اصول نظم و انضباط در کار و نظافت که از معیارهای اصلی در پیشگیری از بروز حریق است. بنابراین کف و محیط فروشگاه و انبار چوب و دفتر از کالاهای اضافی، لوازم مستعمل، ضایعات و آلودگی مستمرا پاکسازی و ضایعات باید به طور اصولی از محل تخلیه گردد.
۵- بلوک بندی کالا باید به طریقی انجام پذیرد که فاصله مناسب بین آنها منظور شود تا چنانچه احتمالا بلوکی از کالا دچار آتش سوزی گردید به راحتی به بلوک دیگر سرایت نکند و عملیات مبارزه با حریق برای مأمورین اطفاء حریق به راحتی میسر باشد.
۶- حداقل فاصله چیدمان کالا (تخته ها و چوبها و..) با سقف ۱/۵۰متر فاصله و ارتفاع کالا در بلوک ها به هر شکل نباید از ۴ متر تجاوز کند.
۷- فاصله کالا با دیوارهای جانبی حداقل ۶۰ سانتیمتر.
٨- از نگهداری مایعات قابل اشتعال در محل جدا خودداری گردد.
۹- استعمال دخانیات در محل ممنوع است و نصب تابلویی بدین مضمون در محل الزامیست.
۱۰- عدم استفاده از سیستم گازکشی در اینگونه کاربری ها و در صورت اجرا و نیاز، کلیه وسایل گازسوز مدار بسته و مطابق با استاندارد شرکت ملی گاز باشد.
۱۱- عدم استفاده از شعله های روباز ، بخاری های چوب سوز، نفت سوز و… در اینگونه کاربری ها .
۱۲- از تراکم کالا در محل به شدت جلوگیری شود.
۱۳- احداث آبدارخانه و آسایشگاه در فروشگاه و انبار ممنوع است.
۱۴- عدم جمع آوری و انبار کردن خاکه اره ها و ضایعات چوبی در کاربری و انبار.
۱۵- جلوی تجهیزات آتش نشانی هیچگاه نباید کالایی چیده شود حتی به طور موقت.
۱۶- استفاده از دو پوش و بالکن و قرار دادن دستگاه ها نظیر دستگاه منگنه زنی و … روی دو پوش و بالکن اکیدا ممنوع می باشد.
۱۷- در صورت داشتن بالابر کلیه موارد ایمنی با تائیدیه استاندارد در نظر گرفته.
۱۸- پنجره انبار، فروشگاه و کارگاه باید مجهز به حفاظ فلزی و تور سیمی باشد.
۱۹- در نظر گرفتن یک سوم فضای آزاد برای اینگونه کاربری ها.
۲۰- واحدهای تجاری فوق باید کاملا مجزا و از مواد غیر قابل اشتعال با دیوارهای حداقل ۳۰ سانتیمتر و با نازک کاریهای غیر قابل اشتعال تزئین شده باشد و در صورت مشترک بودن کارگاه با انبار یا فروشگاه با کارگاه و یا انبار، احداث در فلزی بودن شیشه خور ضروریست با در نظر گرفتن در نفر رو روی در اصلی انبار.
۲۱- در نظر گرفتن راه های خروجی و اضطراری برای انبار اینگونه مراکز، به صورتی که راه های خروجی باید به صورتی طراحی شود که در تمام اوقات امکان عبور از آنها به راحتی و آسانی میسر باشد.
۲۲- عدم احداث اینگونه مراکز در مجاورت کاربری های پرخطر مانند جوشکاری، تعویض روغنی ، پمپ بنزین و…
۲۳- عدم احداث اینگونه مراکز در مجاورت اماکن مسکونی، فرهنگی، مذهبی و ….
۲۴- عدم نگهداری سیلندرهای گاز مایع ۱۱ کیلوگرمی و پیک نیک ۲ کیلوگرمی در اینگونه مراکز.
۲۵- در صورت استفاده از لیفتراک، تا حد ممکن از لیفتراک برقی استفاده شود و شبها لیفتراک در داخل کارگاه پارک نشود و اگزور این وسیله مجهز به فیلتر جرقه گیر باشد.
۲۶- واحدهای تجاری فوق بایستی کاملا مجزا و راه دسترسی از بر گذر داشته باشند و هیچگونه ارتباطی با واحدهای مسکونی و تجاری دیگر نداشته باشد.
۲۷- آموزش کامل ایمنی – آتش نشانی برای کارکنان اینگونه کاربری ها.
۲۸- تکیه گاه چوبها باید بتواند تحمل بار آنها را داشته باشد.
۲۹- در مورد چوبهای بلند ایستاده، چنانچه ارتفاع آنها بیشتر از دیوار مجاور باشند بایستی به اندازه ۱/۲ طول اضافه چوبها از سر، دیوار به فاصله یک متر اضافه گردد.
۳۰- مصالح بکار رفته در ساخت کارگاه و دیواره ها باید از مواد غیر قابل اشتعال و مقاوم مانند آجر و سیمان باشد.
۳۱- کف انبارها باید از سیمان یا بتن باشد و از شیب مناسب آب رو برخوردار باشد.
۳۲-جهت افزایش مقاومت دیوارها در برابر حریق، کلیه دیوارهای کارگاه سیمان اندود گردند.
۳۳- نصب یک دستگاه خاموش کننده دی اکسید کربن ( جنب هر یک از تابلوهای برق)
۳۴- نصب یک دستگاه خاموش کننده پودر و گاز مانومتر دار ۶ کیلوگرمی (تعداد و محل نصب خاموش کننده ها طبق نظریه کز شدم تش نشتی می باشد.
۳۵-اجرای رایزر آب آتش نشانی همراه با نصب جعبه های مخزن آب ذخیره و الکتروپمپ که بتواند حداقل ۳ اتمسفر فشار آب را در سر نازل های آب آتش نشانی تأمین کند.
۳۶- طراحی و اجرای سیستم اعلام کننده حریق اتوماتیک مجهز به تلفن خودکار و از نوع جنرال برای هر قسمت (دستور العمل اجرا به عهده کارشناس سازمان آتش نشانی می باشد). ضروریست طراحی نقشه های سیستم اعلام حریق قبل از اجرا به تائید کارشناس واحد پیشگیری سازمان آتش نشانی برسد.
۳۷- طراحی و اجرای سیستم آب افشان (اسپرینکلر) از نوع مناسب مطابق استانداردهای بین المللی (دستورالعمل اجرا به عهده کارشناس سازمان آتش نشانی می باشد). ضروریست در طرح نوع سیستم و منابع تأمین آب (آب شهر و منبع ذخیره) پیش بینی و محاسبات هیدرولیکی در زمینه تأمین فشار آبدهی و شعاع پوشش مناسب هدها مدنظر قرار گیرد و قبل از هر گونه اقدام طرح مذکور به تائیدیه سازمان آتش نشانی برسد.
۳۸- لازم به ذکر است حصول ساختار ایمنی نسبی و مطلوب و ارائه تائیدیه ایمنی مستلزم به اجرای کامل مفاد و دستورات ایمنی براساس نظریه کارشناسان سازمان آتش نشانی و بازدید امکان پذیر می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.