امواج زلزله و مقیاسهای اندازه گیری شدت و بزرگی زلزله
امواج زلزله
امواج زلزله به دو دسته حجمی و سطحی تقسیمبندی میشود.
امواج حجمیخود شامل دو دسته است:
الف) دسته موجهای اولیه
ب) موجهای ثانویه (موجهای برشی)
ما انسانها نیز امواج اولیه و ثانویه را احساس مـی کنـیم کـه همـان حرکـت رفـت و برگشت زمین است و به فاصله چند ثانیه احساس میشود.
مقیاسهای اندازه گیری شدت و بزرگی زلزله
برای اندازهگیری بزرگی زلزله از مقیاس «ریشتر» استفاه میشود. با اندازهگیـری بزرگـی زلزله به آسانی میتوان مقدار انرژی آزاد شده در جریان یک زلزله را محاسبه کرد . رابطه بین انرژی آزاد شده ارگ و بزرگی آن برحسب ریشتر برقرار است:
E :انرژی آزاد شده (ارگ)
M :بزرگی زلزله (ریشتر)
برخی تصور میکنند که قدرت زلزله ۸ ریشتری فقط دو برابر یک زلزلـه ۴ ریشـتری است. در صورتی که با استفاده از فرمول فوق به راحتی میتوان دریافت که قـدرت یـک زلزله ۵ ریشتری ۳۱ برابر یک زلزله ۴ ریشتری اسـت و انـرژی آزاد شـده یـک زلزلـه ۸ ریشتری تقریباً یک میلیون برابر انرژی رها شده یک زلزله ۴ ریشتری است.
زلزله ای با بزرگی ۲ ریشتر، کوچکترین زلزلـهای اسـت کـه توسـط انسـان احسـاس میشود. زلزله هایی با بزرگی ۵ ریشتر یا بزرگتر، تکانهای شدید ایجاد میکنـد کـه بـه ساختمانها صدمه میزند. زلزلههایی کـه بزرگـی آن از ۵ ریشـتر کمتـر باشـد، معمـولاً هیچگونه خسارتی به ساختمانها به ویژه در مناطق شهری وارد نمیکند . اما گاهی دیده شده متأسفانه در ایران زلزله بین ۴ تا ۵ ریشتر نیز خساراتی داشته است.
انرژی زلزله به بزرگی ۸/۵ ریشتر معادل انرژی ۳۰ میلیون تن T.N.T است.
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.