بررسی نقش زنان در کاهش پسماند خانگی
بررسی نقش زنان در کاهش پسماند خانگی
اصل بیستم بیانیه ریو “بانوان سهمی حیاتی در نحوه بهره برداری و توسعه زیست محیطی دارند.
لذا مشارکت همه جانبه آنها برای دستیابی به توسعه پایدار ضروری است. “
مقدمه
یکی از اصول راهبردی مدیریت پسماند در اجرای طرح کاهش تولید و تفکیک پسماند خانگی، ضرورت فرهنگ مصرف افرادی است.
که هریک از آنها با اثرگذاری برطیف وسیعی از افراد جامعه درکاهش تولید و تفکیک پسماندهای خانگی از مبدا موثرند.
پیاده سازی مدیریت پسماند بدون درنظر گرفتن اهمیت نقش فرهنگ زنان که تولید کننده اصلی پسماند خانگی می باشد.
عملا غیرممکن است.
از این رو می توان با بکارگیری شعار صرفه جویی امروز ، خودکفایی فردا ، الگوها و هنجارهای مصرفی در جهت عدم اسراف و رفتارهای مشارکتی ، فرهنگ سازی شود.
تا بستری مناسب برای کاهش هزینه ها و بهبود مدیریت پسماند فراهم آورد.
خانه محل امنی است.
که در آن افراد خانواده سعی بر آماده کردن محیطی آرام دارند.
تا با یکدیگر زندگی سالمی داشته باشند.
یکی از معیارهای یک خانواده سالم و آرام داشتن محیطی پاکیزه و بهداشتی است تا در این محیط ، سلامت جسمانی و روانی خانواده حفظ شود.
ﺗﻮﻟﯿﺪ زﺑﺎﻟﻪ ﭼﻪ در ﺧﺎﻧﻪ و ﭼﻪ در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻓﻀﺎی ﺑﺴﯿﺎری را اﺷﻐﺎل ﮐﺮده و ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﯿﺎری از ﺑﯿﻤﺎریﻫﺎ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ.
ﭼﺮا ﮐﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﭼﻨﺪ ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم از زﺑﺎﻟﻪﻫﺎی ﻣﺘﻌﻔﻦ ﻣﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ .
ﺳﺒﺐ ﺷﯿﻮع ﺑﯿﻤﺎریﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر ﺧﻄﺮﻧﺎک ﺷﻮد. خانواده نمونهای از جامعه است .که در آن زندگی میکنیم. اگر خانواده به عنوان عضو اصلی جامعه بزرگ در زمینه سالمسازی احساس مسئولیت کند. جامعهای سالم خواهیم داشت. در همین راستا، نقش مدیریت پسماندها در منزل توسط زنان خانهدار اهمیت ویژهای دارد. زنان نخستین آموزگار و شکل دهندۀ شخصیت اصلی کودکانند. در سالهای اولیه دوران آموزش ابتدایی هم، معمولاً آموزگاران کودکان، زنان هستند. بنابراین هر چه آگاهی زنان افزایش یابد، جامعه به سوی ترقی و پیشرفت گام خواهد برداشت. خوشبختانه زنان کشور ما در زمینه های اجتماعی و فرهنگی، بسیاری از دانستنیها را میدانند. اما متأسفانه به مسائل محیط زیست آن چنان که باید اهمیت داده نشده است لازم است تا با بازگویی نکته هایی مرتبط با حفظ محیط زیست، دانستنیهای لازم را در اینباره در اختیار آموزگاران اصلی جامعه قرار دهیم.
پسماند
پسماند اصطلاحاً به مواد زائد جامد، نیمه جامد یا مایعی گفته می شود که ظاهرا بدون استفاده و دور ریز گفته می شود. پسماند خانگی شاید مهمترین بخش پسماند محسوب می شوند که در صورت تفکیک و مدیریت صحیح می توان بخشی از سرمایه های ملی را باز گرداند. امروزه به دلیل افزایش جمعیت، پسماند های شهرها نیز افزایش یافته است .
پسماند های خانگی عبارتند از : پسمانده های مواد خوراکی، کاغذ، شیشه، فلزات، پلاستیک، پارچه و غیره. قسمت عمده ای از پسماند های خانگی را پسمانده های گیاهی و حیوانی مثل پسمانده سبزی ها، پوست و ضایعات میوه و استخوان و ضایعات گوشت و مرغ و ماهی تشکیل می دهند که پسماند تر به حساب می آید. کاغذ و مقوا اعم از روزنامه، کتاب، دفتر و کاغذ بسته بندی نیز بخش بزرگ دیگری از پسماندخانگی را تشکیل می دهد.انواع پلاستیک، ظروف یکبار مصرف، اسباب بازی و قوطی های فلزی و شیشه ای نیز بخشی از پسماند های منازل است. با استفاده صحیح و بهینه از مواد و کالاها می توان علاوه بر صرفه جویی در هزینه خانواده، مصرف مواد اولیه و انرژی، مقدار کمتری هم پسماند تولید کنیم و البته جداسازی مواد تشکیل دهنده پسماند برای بازیافت کردن آن ها یکی از نکات مهم در مدیریت پسماند خانگی است.
گردآورنده : ماندانا یاوری
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.