توصیههای طراحی و اجرایی(معماری و سازه)
توصیههای طراحی و اجرایی(معماری و سازه)
رعایت موارد زیر در طراحی ساختمانها واجرای آن توصیه می شود.
۱)پلان ساختمان به شکل ساده و متقارن در دو امتداد عمود برهم و بدون پیشآمدگی و پس رفتگی زیاد باشد و از ایجاد نامتقارن در ارتفاع ساختمان نیز احراز شود.
۲)عناصری که بارهای قائم را تحمل مینمایند در طبقات مختلف بر روی هم قرار داده شوند تا انتقال بار این عناصر به یکدیگر با واسطه عناصر افقی صورت نگیرد.
۳)عناصری که بارهای افقی ناشی از زلزله را تحمل می کنند موکداً طوری طراحی شوند که انتقال نیرو به سمت شالوده بطور مستقیم انجام شود و عناصری که با هم کار می کنند در یک صفحه قائم قرارداشته باشند.
۴)دیوارهای برشی و یا قابها مهاربندی شده که تحمل نیروهای افقی ناشی از زلزله به کار گرفته میشوند باید حتیالمکان تا روی شالوده ادامه داده شوند.
۵)برای کاهش از نیروهایی پیچشی ناشی از زلزله مرکز جرم هر طبقه بر مرکز سختی آن طبقه منطبق و یا فاصله آنها در هر یک از امتدادهای ساختمان از ۵% بعد ساختمان درامتداد کمتر باشد.
۶)ازاحداث طره های با طول بزرگتر از ۵/۱ مترحتیالمقدور احراز شود.
۷)از ایجاد سوراخهای بزرگ و مجاور یکدیگر در دیافراگمهای کفها خودداری شود
۸)ستونها باید به خوبی با پایههامهاربندی شوند.
۹)از قراردادن اجزای ساختمانی تأسیسات و یاکالاهای سنگین بر روی طرهها و عناصر لاغر و دهانه بزرگ پرهیز گردد.
۱۰)از قراردادن بارها و تأسیسات سنگین در طبقات فوقانی خودداری شود تامرکز جرم ساختمان در پایینترین سطح ممکن قرار گیرد.
۱۱)ساختمان و اجزای آن به نحوی طراحی گردد که دارای شکل پذیری مناسب باشد.
۱۲)ساختمان به نحوی طراحی گردد که عناصر قائم(ستونها)دیرتر از عناصر افقی(تیرها)دچار خرابی شوند.
۱۳)با به کار بردن مصالح غیرسازهای سبک،وزن ساختمان به حداقل رسانده شود.
۱۴)اعضاء و قطعات غیرسازهای به خصوص قطعات نما و شیشهها آنچنان طراحی و اجرا شوند که در هنگام وقوع زلزله از سازه جدا شده و با فروریختن خودایجاد خسارت احتمالی جانی ومالی ننمایند.
۱۵)درساختمانهای بامصالح بنائی به طور کلی باید ازاحداث بازشوها وسیع احراز نموده و حتی المقدور بازشوها رادر قسمت مرکزی دیوارها قرارداد.
۱۶)ارتفاع جان پناه اطراف بامها و بالکن ها از کف تمام شده در صورتیکه ضخامت دیواره آن ۱۰ و یا۲۰ سانتیمتر باشند نباید به ترتیب ۵۰ و ۹۰ سانتیمتر تجاوز نماید در صورت تجاوز ارتفاع ازحدود فوقالذکر جان پناه باید توسط عناصر قائم فولادی یا بتن آرمه نگهداری شده و درکف بام یا بالکن گیردارشود.
۱۷)در ساختمانهای بامصالح بنائی استفاده ازملات گل یا گل آهک مجازنمی باشد.
۱۸)دیوارهایی که به سنگ مکعب مستطیل شکل یا آجر یا بلوک سیمانی ساخته میشوند باید طوری چیده شد که بندهای قائم روی هم قرار نگیرند.
۱۹)آجر ،بلوک سیمانی و یا سنگ مصرفی در دیوترها باید از جنس مرغوب ودارای قدرت باربری و همچنین دوام مناسب باشند.آجر و بلوک سیمانی باید از قبل از استفاده کاملاً با آب سیراب شوند.
۲۰)برای حفظ انسجام ویکپارچه نمودن سقف های تیرچهبلوک باید به نکات زیر عملی نمود: الف: بتن پوششی روی بلوکها حداقل دارای ۵سانتی متر ضخامت باشد و مقدار میلگرد در جهت عمود بر تیرچه از ۱ سانتیمتر مربع در هر متر کمتر نبوده ومیلگرد طوری قرار داده شود که فاصله آنها از یکدیگر از ۳۰ سانتی متر تجاوز ننمایند.
ب: در صورت تجاوز دهانه تیرچهها از ۴ متر تیرچه به وسیله کلاف عرضی که عرض مقطع آن حداقل ۱۰سانتی متر باشد به هم متصل شود.
۲۱)کلیه عناصر باربر ساختمان باید به طوری مناسب به هم پیوسته باشند تا در هنگام قوع زلزله عناصر مختلف از یکدیگر جدا نشده و ساختمان به طور یکپارچه عمل کند به خصوص در مورد سقف علاوه بر آنکه باید اتصال قائم باربر قاب و دیوار تأمین شده باشد لازم است سقف با حفظ انسجام خود بتواند مثل یک دیافراگم نیروی ناشی از زلزله رابه عناصر قائم منتقل کند.
۲۲) ساختمان باید دردو امتداد عمود بر هم قادر به تحمل نیروهای افقی ناشی از زلزله باشد و درهر یک از این امتدادها نیز باید انتقال نیروهای افقی به شالوده به طوری مناسب صورت گیرد.
۲۳)برای حفظ یاکاهش خسارت ناشی از ضربه به ساختمانهای مجاور به یکدیگر ساختمانهای با ارتفاع بیشتر از ۱۲ متر یابیشتر از چهار طبقه از تراز پایه باید به وسیله انقطاع از ساختمانهای مجاور جدا شود و یا فاصلهای حداقل برابر با نصف درز انقطاع ازمرز مشترک با زمینهای مجاور ساخته شوند.
۲۴)حداقل درز انقطاع در تراز هر طبقه ۰۱/۰ ارتفاع آن تراز از روی پایه میباشد.
۲۵)ضعف جوشکاری از عمده مسائل سازههای فولادی آسیب دیده میباشد درنتیجه باید تمام اتصالات محکم و به طور صحیح جوشکاری و مهار شوند.
۲۶)در اسکلت بندی ساختمانها از بادبنهای ضربدری باید استفاده کرد کمانش بادبنده بعداز زلزله نشان دهنده جذب انرژی زلزله توسط بادبندها است.
۲۷-درمحلهای که امکان اجرای بادبندهای ضربدری نیست(درب بازشوی اماکن تجاری)باید از قابهای خمشی(با اتصالات صلب)استفاده شود.
۲۸)نمای آجری برچین شده ساختمانها باید به خوبی به پشت کارمهار شوند و نمای سنگی ساختمانها باید به طور صحیح به پشت کار اسکوب شوند.
۲۹)ساختمان باید به خوبی شناژبندی شوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.