خطرات الکتریسیته
خطرات الکتریسیته ساکن
الکتریسیته و برق همانطوری که برای بشر مفید و در صنعت و روشنایی مورد استفاده قرار می گیرد در مقابل استفاده غیر صحیح از آن نیز می تواند خطـرات جبـران ناپـذیری بـه همـراه داشـته باشـد بعنوان مثال: در بیمارستانها برای بیهوش کردن بیپماران از ماده ای به نام اتر استفاده می شود .
اتر ماده ای فرار است و بخار آن در فضای اتاق پخش می شود .
اگر چرخهای تخت حامل بیمار لاستیکی باشد بر اثر مالش این چرخها با پتو یا روکش بیمار ممکن است در آنها الکتریسیته ساکن تولید شود و جرقه بزند همین جرقه باعث انفجار خواهد شد .
امروزه برای جلوگیری از این خطر احتمالی زنجیر کوتاهی ( فلزی ) به بدنه فلـزی تخـت حامـل بیمـار آویزان می کنند که با سطح زمین تماس دارد . بارهای الکتریکی تولید شده از راه این زنجیر به زمـین منتقل می گردد .
خودروهای حامل مواد نفتی ، اگر سیم ارتی که از تانکر به زمـین اتـصال دارد تـا الکتریـسیته سـاکن خودرو که بر اثر چرخش تایر ها یا سائیدگی بدنه تولید شده را به زمـین منتقـ ل کنـد فرامـوش شـود نهایتا موجب انفجار و آتش سوزی می شود .
و از همه این مسائل مهمتر آنکه وقتی فرد آتش نشانی که در یک ساختمان مملو از گاز وارد شده و می خواهد شیر اصلی گاز را قطع کند اگر لباس یا شلوار یا حتی کفش آن در اثر مالش بر سطح یـا فـرش تولید الکتریسیته ساکن کرده ، کافیست جرقه ای برای تخلیه این الکتریـسیته سـاکن تولیـد شـود تـا آتش نشان و ساختمان در انفجاری مهیب فرو روند .
خطرات الکتریسیته جاری :
خطراتی هستند که بر اثر جریان برق متناوب پیش می آیند که شامل :
۱ .اتصال بدنه : عبارت است از اتصال یکی از سیمهای حامل جریان برق به بدنه دستگاه
۲ .اتصال کوتاه : اتصال فاز به نول بدون واسطه
۳ .اتصال زمین : عبارت است از اتصال یکی از سیمهای حامل جریان به برق
خطاهای گفته شده معمولا به دو صورت کامل و ناقص می توانند اتفاق بیفتند .
اگر اتصالی کامل باشد به این معنی است که ؛ در محل اتصالی ، مقاومت وجود ندارد و جریان زیادی از این نقطه عبور می کند .
اما اگر اتصالی ناقص باشد به این معنی است که ؛ در محـل اتـصالی ، مقاومـت وجـوددارد . بنـابراین جریان خطا نسبت به حالت قبل کمتر اس ت این نوع اتصال اغلـب خطرنـاک اسـت زیـرا براحتـی قابـل تشخیص نسیت .
۳-۳ برق گرفتگی و عوامل موثر در آن :
برق گرفتگی ، اثر سوء برق روی سیستم بدن انسان است . چنانچه بدن فرد بـه یـک ولتـاژ الکتریکـی متصل شود ، بسته به میزان ولتاژ اعمال شده و مقاومت الکتریکی بدن شخص مـ ورد نظـر ، جریـان از بدن عبور می کند . این جریان ، آثار نامطلوب و خطرناکی روی بدن به جا می گذارد . در بـرق گرفتگـی دو مدار مختلف به وجود می آید که به صورت شکل زیر نشان داده می شود .
شدت شوک ایجاد شده در حالت برق گرفتگی به میزان جریان بستگی دارد که به بدن وارد مـی شـود .
این جریان به میزان ولتاژ و مقاومت مدار تشکیل شده بستگی دارد برق گرفتگی سه اثر منفی بر روی بدن دارد :
۱ -تاثیر بر روی قلب (به طوری که در زمان برق گرفتگی ضربان قلب انسان تا ۸ برابـر افـزایش می یابد به طور مثال اگر ضربان قلب شخصی ۷۰ بار در هر دقیقه باشد در زمان بـرق گرفتگـی
ضربان قلب فرد ۵۶۰ بار می شود که نهایتا ایست قلبی را در پی دارد)
۲ -تاثیر بر روی سیستم عصبی :در این حالت جریان الکتریکـی تـاثیر منفـی بـر روی سیـستم تنفسی انسان یعنی تورم ریه ها دارد
۳ -ایجاد سوختگی :
برق گرفتگی اگر خیلی شدید نباشد معمولا انسان را نمی کشد بلکه باعث سوختگی و همچنـین باعـث قطع تنفس و ایست موقت قلبی می شود .
در این صورت ، برای نجات مصدوم باید بعد از قطع برق و جدا کردن مصدوم از آن بـه وسـیله مـواد عایق ، تنفس مصنوعی را شروع کنیم .
حال اگرسوختگی بر اثر شعله و آتش بود ، در ابتدا تاول ها را نترکانید ، لباس قسمت سوخته شـده را ببرید و روی سوختگی پماد سیلور یا سـایر روغـن هـای مجـاز مخـصوص سـوختگی بمالیـد و روی سوختگی را با چند تکه گاز استریل شده بپوشانید و ببندید در سوختگی چه بر اثـر بـرق یـا شـعله ، حتما باید به پزشک مراجعه کرد چون سوختگی چه کم و چه زیاد باشد باعث عفونت می گردد .
سوختگی ها دارای درجات ۱ و ۲ و ۳ می باشند ، که درسوختگی درجه ۳ معمولاً سـطح پوسـت قرمـز می شود همراه با تاول در سوختگی درجه ۲ گوشت بدن دچار آسیب می شود .
سوختگی درجه ۱ شامل سوختن بافت ها و شریانها و حتی استخوان می باشد .
تدوین : روح اله محمدی
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران حوزه معاونت آموزش و تربیت بدنی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.