راهکارهای ایمنی صنف فروشگاه های عکاسی و لابراتورهای عکاسی
راهکارهای ایمنی صنف فروشگاه های عکاسی و لابراتورهای عکاسی
با توجه به نرخ آتش سوزی بالا در اینگونه کاربریها که اکثرا ناشی از سیستم برق رسانی و مواد قابل اشتعال می باشد، ضروریست قبل از احداث ساختمان، پیش بینی های لازم در خصوص جلوگیری از هرگونه حریق و حادثه بعمل آید. علیهذا به علت فعالیت شاغلین در این گونه مراکز که اکثرا فاقد مسائل ایمنی هستند ضرورت اجرای مواد ایمنی محسوس می باشد لذا قبل از ارائه طرح در اینگونه کاربریها به منظور آشنایی با خطرات سولوئیدها مطالب مختصری آمده است.
بطور کلی سلولوئید ماده بسیار متفاوتی است و اسید سولفوریک یا اسید نیتریک غلیظ نیز در آن بی اثر است و در آب حل نمی شود ولی به آسانی در بعضی مایعات قابل اشتعال مانند استون، الکل و اتر حل می شود. خاصیت هدایت حرارت سلولوئید بسیار کم است بنابراین سلولوئید های تازه ساخته شده که کمی گرم هستند چنانچه روی هم انباشته شوند ممکن است خود بخود به درجه حرارت تجربه برسند.احتراق یک نوع سلولوئید با نوع دیگر فرق دارد ولی بطور متوسط می توان گفت:
– در حدود ۱۲۰ درجه سانتیگراد بصورت پلاستیک در می آید.
– در حدود ۱۴۰ درجه سانتیگراد رنگ خود را از دست می دهد.
– در حدود ۱۴۵ درجه سانتیگراد تجزیه شده و مقدار زیادی دود ایجاد می کند.
– در حدود ۱۸۰ درجه سانتیگراد خودبخود آتش گرفته و تولید حدود ۵۰/. منو اکسید کربن دی اکسید کربن و ۳۰٪ مواد اکسید، پر اکسید نیتروژن تولید می کند و هم چنین
* سلولوئید بین ۱۲ تا ۱۸ مرتبه سریعتر از چوب و با سر و صدای زیاد می سوزد و سرعت احتراقش بر اثر فشار به مراتب افزوده می شود مقداری سولوئید که برای احتراق کامل در هوای آزاد و یک دقیقه وقت لازم دارد در ظرف دور بسته ای با سوراخ کوچک فقط ۱۵ ثانیه و در ظرف کاملا مسدود بین یک تا دو ثانیه وقت می خواهد تا حالت انفجاری پیدا کند.
و احتراق کامل یک کیلوگرم فیلم سولوئید قریب ۱۳۵۰ لیتر گازهای مختلف سمی و قابل احتراق که قریب دو برابر حجم هوای مصرفی است تولید می نماید. بعلاوه حرارت تولیدی باعث می شود که این گازها و نیتروژنهای باقی مانده از هوا منبسط گشته و حجمی برابر با ۲۳ متر مکعب هر کیلوگرم فیلم سوخته پیدا می نماید.
*یک فیلم سلولزی به محض تماس با منبع حرارتی کمتر از ۲۰۰ درجه سانتیگراد ، یک سیگار روشن، یک لامپ داغ، لوله های بخار آب، یک جرقه کوچک که در حضور بخار استون متصاعد در جریان ساخت یا هنگام تعمیر فیلم بزند بلادرنگ آتش می گیرد.
به یاد داشته باشید وقتی آتش گرفت خاموش کردنش بسیار مشکل است و حتی در زیر آب به تجربه خود ادامه می دهد. اجرا و رعایت راهکارهای دستور العمل های ایمنی ذیل جهت اینگونه کاربریها ضروریست ضمنا یادآوری می شود در صورتیکه کاربریهای فوق دارای وسعت زیاد و تعداد طبقات باشد توسط کارشناس آتش نشانی با توجه به بار حریق و تعداد دستگاه های موجود در محل دستورات مضاعف ایمنی داده خواهد شد.
١- سیستم برق بر اساس مبحث شماره ۱۳ مقررات ملی ساختمان انجام گیرد و کلیه سیم کشی ها تو کار و در صورت اجرا سیم کشی ها و کابل ها به صورت رو کار عبور آنها از داخل داکت مخصوص انجام گیرد به نحویکه:
نصب کلیدهای مینیاتوری با امپراژ مناسب برق جهت هر یک از دستگاه های برقی به صورت مجزا.
نصب کلید و پریزهای برق از نوع واترپروف (ضد رطوبت)
در نظر گرفتن فاصله مناسب بین کلید و پریزهای برق با شیرهای آب و لوله کشی گاز ( ترجیحا ۲۰/۱)
اجرای سیستم ارتینگ روی کلیه وسایل برقی و نورافکن های داخل سالن عکاسی. نصب حفاظ مشبک فلزی مناسب روی کلیه روشنایی ها
نصب کلید RCCB (کلید قطع جریان نشتی برق و محافظ جان) در تابلو برق و یا در مجاورت کنتور برق.
* نصب روشنایی اضطراری به تعداد کافی و مناسب، با در نظر گرفتن مساحت واحد تجاری
۲-نصب هواکش های ضد جرقه، متناسب با حجم کاربری
۳- عدم استفاده از شعله های روباز در اینگونه واحدهای تجاری
۴- حفاظ کامل روی پنجره ها و در مغازه در هنگام تعطیلی
۵- در نظر گرفتن لوله دودکش روی کلیه وسایل حرارتی به نحوی که تا ۸۰ سانتیمتر از پشت باه متداد داشته باشد با نصب کلاهک اچ شکل) مخصوص.
۶- در صورت داشتن سیستم گاز رسانی، سیستم گاز کشی به صورت استاندارد و زیر نظر شرکت گاز در نظر گرفته شود.
۷- و أحد تجاری فوق بایستی کاملا مجزا و از مواد غیر قابل اشتعال با دیوارهایی با حداقل ۳۰ سانتیمتر و با نازک کاری های غیر قابل اشتعال مثل کاشی و سرامیک تزیین شده باشد.
۸- رعایت کلیه موارد ایمنی در ارتباط با استفاده از وسایل گاز مانند اتصالات، بست های فلزی ، طول شیلنگ ها و عدم استفاده از سه راهی گاز جهت انشعابات مختلف.
۹- عدم استفاده از سیلندر گاز مایع ۱۱ کیلو گرمی به صورت پر و یا خالی در محل کاربری ۱۰- در صورت استفاده از در شیشه ای، نصب شیشه سکوریت ضروریست
۱۱- مهم و کابل های پروژکتورهای متحرک به صورت رها شده با طول زیاد روی زمین نباشد. (حداکثر ۲ متر).
۱۲- عدم نگهداری ضایعات (فیلم های خراب، کارتن های مقوایی و…) در فروشگاه و تخلیه روزانه آنها به محلی مناسب.
۱۳- قطع جریان برق در هنگام ترک و تعطیلی مغازه مخصوصا در قسمت لابراتور
۱۴- در نظر گرفتن مکانی مناسب و ایمن برای دستگاه های زیراکس و فتوکپی (در صورت استفاده)
۱۵- نگهداری مواد جهت ظهور فیلم در ظروف مناسب و مخصوص و انبار آنها به اندازه مصرف حداکثر ۳ روز در نظر گرفته شود.
۱۶- عدم استفاده از لامپ های قلمی و پر حرارت در فروشگاه
۱۷- جمع آوری چادر جلو مغازه بعد از تعطیلی مغازه ها
۱۸- نصب شماره تلفن اضطراری (۱۲۵) سازمان آتش نشانی در محلی مناسب و قابل رویت عموم
۱۹- عدم قرار دادن هر گونه وسیله قابل استفاده در لابراتوار روی زمین
۲۰-نصب آستانه در بین قسمت فروشگاه و لابراتوار
۲۱- عدم استفاده از سقف های کاذب با مواد قابل اشتعال در فروشگاه و لابراتوار
۲۲- نصب یک دستگاه خاموش کننده دی اکسید کربن جنب هر یک از تابلوهای برق و در لابراتوار به صورت مجزا.
۲۳- نصب یک دستگاه خاموش کننده پودر و گاز مانومتردار ۶ کیلوگرمی (تعداد و محل نصب خاموش کننده ها طبق نظریه کارشناس آتش نشانی می باشد.)
۲۴- طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق اتوماتیک مجهز به تلفن خودکار و از نوع جنرال برای هر قسمت (دستورالعمل اجرا به عهده کارشناس آتش نشانی می باشد.) ضروریست طراحی نقشه های سیستم اعلام حریق قبل از اجراء به تایید کارشناس واحد پیشگیری سازمان آتش نشانی برسد.
۲۵- در صورتیکه موارد غیر ایمن از موارد فوق در محل دیده شد مراتب کتبا به مالک ابلاغ خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.