قسمت های مختلف چاه
قسمت های چاه
چاه از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
الف ) طوقه (دهانه)
ب ) میله
پ ) انباری
الف) طوقه چینی یکی از روشهای متداول پوشانیدن دهانه چاه میباشد؛ به این طریـق کـه پس از حفر چاه، پایه های طوقه چینی را در دیوار میله چاه حفر مینمایند و به وسیله آجر و ملات سیمان (یا گل آهک)، طوری طوقه چینی میکنند که در وسط آن یـک گلـدانی قـرار میگیرد و جهت هدایت آب از مجرای تحتانی گلدانی به مرکز قطر چاه، یـک لولـه هـدایت آب ۱/۵ الی ۳ متری در آن کار میگذارند تا لولههـای فاضـلاب از بـالای دهانـه گلـدان بـه سمت مرکز آن هدایت شود.
شروع محل طوقه چینی بسته به نوع خاک، سـختی و چسـبندگی آن در فاصـله هـای مختلف تا دهانه چاه در نظر گرفته میشود . اکثراً در زمینها ،ی معمولی ارتفاع طوقه چینـی حداقل یک و نیم متر و در زمینها ،ی سست حتی ارتفاع طوقهچینـی از ۶ متـر نیـز تجـاوز میکند و اگر جنس خاک آن از نوع بسیار سسـت باشـد در صـورت نیـاز از کَـول اسـتفاده میکنند.
کول، عبارت است از قالبهای بتونی که به صـورت مـدور و بیضـی جهـت جلـوگیری از ریزش چاه در آن ب هکار گرفته میشود.
قابل توجه است تحت هر شرایطی دهنه میله چاه باید طوقه چینی شود.
ب) میل چاه: عبارت است از طول عمق مدوری که به داخل زمین حفر میگردد.
پ) انباری: اتاقکها و دالانی است که در کف چاه در جهات مختلف جهت افـزایش ظرفیـت مصرف چاه حفر میشود . برای اینکه طول عمر چاه زیاد گردد، هر چاهی نیاز به انباری دارد که بسته به نوع خاک آن به شکلهای مختلـف در دو طـرف چـاه زده مـیشـود. در بعضـیچاهها مثل چاههای گرمابه های عمومی، انباری از هر طرف چند شاخه است. در خـاکهـای شنی و رسی، شکل آن مخروطی است و اگر جنس آن سنگی و رسـوبی باشـد، انبـاری هـر شکلی داشته باشد، اشکالی نخواهد داشت.
در جاهایی که سطح آبهای زیر زمینی پایین باشد ممکن است عمق میله در چاههای فاضلاب بزرگ، از ۵۰ متر تجاوز کند. هر قدر عمق میله چاه بیشـتر و مـوارد ایمنـی در آن کاملاً رعایت شده باشد استحکام انباری بیشتر است . در مواردی کـه ایـن انبـاریهـا دچـار ریزش گردند، در چنین عمقی، تخریب قادر نخواهد بود به ناحیه طوقه چینی برسد و به آن آسیب رساند( معمولا این نوع چاهها در گرمابه های عمومی تعبیه میشود .)
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.