مدیریت پسماندهای شیمیایی
مدیریت پسماندهای شیمیایی
دفع صحیح فرمالدئید
فرمالدئید ماده ای بی رنگ و در حالت عادی در دمای اتاق به صورت گاز است .این ماده دارای بوی زننده می باشد که دارای فرمول شیمیایی HCHOبوده و در دسته مواد با فراریت بالاطبقه بندی می شود. این ماده در صنعت و مراکز بهداشتی درمانی کاربرد زیادی دارد و با نام تجاری فرمالین در اختیار آزمایشگاه ها قرار می گیرد.
فرم آلدئید یک ماده محرک است و می تواند سبب علائم آلرژیک در سطح پایین شود.
فرمالین، فرمالدئید در حالت پایه به صورت گاز است اکثر مردم فکر می کنند که حالت این ماده مایع می باشد در صورتی که این ماده مخلوط گاز و آب است. برای اجتناب از پلیمریزه شدن این ماده، ۱۵-۱۰%متیل الکل به آن اضافه می کنند.
فرمالین متداولترین شکل فرمالدئید است که در آزمایشگاه ها یافت می شود و در درجه اول به منظور حفظ نمونه های بیولوژیکی، ضدعفونی کردن بافت ها و فیلم های خونی استفاده می گردد و ممکن است حاوی ۴۰ %فرمالدئید باشد.
حمل و دفع ناصحیح این ماده نگرانی های زیادی در رابطه با مسائل بهداشتی و ایمنی به وجودآورده است.
دفع فرمالین
در هنگام دفع فرمالین باید در نظر گرفت که این ماده در دسته پسماند خطرناک قرار دارد و هنگام خنثی سازی و دفع این ماده، باید مسائل مربوط به سلامت انسان و محیط زیست در نظر گرفته شود. برای بی خطر کردن فرمالین، باید فرمالدئید محلول های فرمالین را به کمتر از ۱۰%کاهش داد. برای خنثی سازی می توان آنها را با موادی مانند پاک کننده ها و دترژنت هایی مثل دتول مخلوط کرد تا سمیت آن کاهش یابد و در این صورت است که در دسته پسماند بی خطر قرار می گیرند و می توان آنها را به سیستم فاضابرو تخلیه کرد.
همچنین می توان از آب یا متانول برای خنثی سازی محلول های فرمالین کمتر از ۱۰ %و تخلیه در سیستم فاضابرو استفاده کرد. در صورتی که درصد فرم آلدئید فرمالین بیشتر از ۱۰%باشد جز پسماندهای خطرناک طبقه بندی می شود. لازم به ذکر است برای دفع فرمالدئید حاوی بیش از ۱۰ %باید به صورت زیر عمل کرد:
۱ )ابتدا باید توسط پاک کننده ها و دترژنت ها به کمتر
از ۱۰%کاهش داده شود سپس به سیستم فاضابرو تخلیه شود (در واقع باید رقیق سازی صورت گیرد و رقیق سازی تا زمانی که فرمالین به کمتراز۱۰%برسدانجام می شود)
۲ )از فرآیند جذب سطحی با کمک خاک اره استفاده می شود. خاک اره تا زمانی که یک محصول جامد و بدون حرکت تولید شود به فرم آلدئید اضافه می شود و سپس توسط روش کپسوله کردن و محصورسازی مدیریت می شود .
برای دفع فرمالین باید به نکات زیر توجه شود:
۱) مشاوره با یک متخصص در زمینه دفع پسماندهای خطرناک، فرمالین و دیگر پسماندهای خطرناک مراکز بهداشتی درمانی
۲)نباید محلول حاوی فرمالین بیشتر از ۱۰%را با آب رقیق کرد. رقیق کردن محلول های بیش از ۱۰%فرمالین و تخلیه به سینک ممنو می باشد. محلول فرمالین بیش از ۱۰%فرم آلدئید مجوز تخلیه به شبکه جمع آوری ندارد و باید تا زیر ۱۰%رقیق شود. برای خنثی سازی می توان آنها را با موادی مانند پاک کننده ها و دترژنت هایی مثل دتول مخلوط کرد تا سمیت آن کاهش یابد و در این صورت است که در دسته پسماند بی خطر قرار می گیرند و می توان آنها را به سیستم فاضابرو تخلیه کرد.
همچنین می توان از آب یا متانول برای خنثی سازی محلول های فرمالین کمتر از ۱۰%و تخلیه در سیستم فاضابرو استفاده کرد.
۳) از آنجایی که فرمالین دارای متیل الکل بوده که برای میکروارگانیسم های موجود در فرآیندهای تصفیه ای در تصفیه خانه فاضاب مرر و کشنده است ، دفع آن به شبکه جمع آوری فاضاب ممنو بوده و در صورت دفع به شبکه جمع آوری فاضاب باید با مسوولین تصفیه خانه های محلی تماس گرفته شود. ازم به ذکر است می توان فرمالین خنثی شده را به شبکه جمع آوری فاضاب دفع کرد.
۴)به جای استفاده از فرمالین می توان از مواد جایگزین مثل کاروسیف ۱و فرم آلترنیت ۲استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.