مفاهیم و تعاریف در برق
مفاهیم و تعاریف در برق
باردار کردن اجسام از روشهای زیر امکان پذیر است :
۱ .اصطکاک ( مالش )
۲ .تماس ( هدایت )
۳ .القاء
١ .اصطکاک :
مطابق شکل اگر یک میله شیشه ای را به یک تکه ابریشم مـالش دهـیم ، میلـه شیـشه ای بـه ابریـشم الکترون خواهد داد و در نتیجه میله به طور مثبت و ا بریشم به طور منفی باردار خواهند شد . اگر یـک میله کائوچوئی را به یک تکه پشم مالش دهیم میله کائوچوئی از پارچه پشمی الکتـرون مـی گیـرد در
نتیجه کائوچو به طور منفی و پارچه پشمی به طور مثبت باردار می شود .
۲ .تماس :
با استفاده از یک میله ی کائوچوئی باردار می توان جسم دیگری مانند مـس را فقـط بـا تماس دادن این دو با یکدیگر باردار کرد .
بدین ترتیب که بارمنفی میله کائوچوئی سعی دارد که الکترون های سطح میله مسی خنثی را دفع کند . الکترونهای سطح میله کائوچوئی به سطح میله مسی وارد می شوند و به آن بار منفی می دهند حال اگر از یک میله شیشه ای با بار مثبت به جـای میلـه کـائوچوئی کـه بـار منفـی دارد اسـتفاده شـود الکترون ها از سطح میله مسی جذب میله شیشه ای می شوند و آن را به طور مثبت باردار می کنند به این روش باردار کردن از طریق برخورد یا تماس می گویند .
۳ .القاء :
چون الکترونها و پروتون ها نیروی جاذبه و دافعه دارند ، جسم را بدون تماس دادن بـا جـسم بـاردار می توان باردار کرد طبق ش کل ۳-۱ اگر یک میله کائوچوئی باردار منفی را به یـک میلـه آلومینیـومی خیلی نزدیک کنیم نیروی منفی میله کائوچوئی الکترونهای میله آلومینیومی را دفع می کند و به سـر دیگرش می راند در نتیجه یک سر میله آلومینیومی منفی و سر دیکر آن مثبت می شود حال اگـر میلـه کائوچوئی را کنار بکشیم الکترونهای میله آلومینیومی دوباره تغییر آرایش می دهند تا میله به حالت خنثی درآید .
لایه ی خارجی یک اتم لایه والانس و الکترونهای آن الکترونهای والانس نام دارنـد تعـداد الکترونهـای لایه والانس یک اتم در الکتریسیته بسیار مهم است .
تدوین: روح اله محمدی
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران حوزه معاونت آموزش و تربیت بدنی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.