نکات اساسی و قابل توجه در جستجو درحادثه بهمن
نکات اساسی و قابل توجه در حادثه بهمن
الف) درجه شیب
ب) یکنواخت بودن شیب
پ) مناطق مسطح شیب
ت) وضع قرار گرفتن تخته سنگها و ضخامت آن و جنس سنگها
ث) وضعیت خاک شیب و پوشش گیاهی زیر برف
جستجو در بهمن
حوادث ناشی از ریزش بهمن، معمولاً ناگهانی، بدون اخطار و بـه سـرعت رخ مـیدهنـد.
پس از ریزش یک بهمن، شمارش معکوس برای نجات بازماندگان آغاز میگـردد. یـافتن یک مصدوم آسیب دیده به اطلاعرسانی سریع و سرعت عمـل نجاتگرهـا وابسـته اسـت.سرعت تصمیمگیری بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا بعد از ۳۰ دقیقه ریـزش یـک بهمـن، مصدومین زیر آن شانسـی کمتـر از ۵۰ % بـرای زنـده مانـدن دارنـد. بنـابر ایـن سـرعت مکانیابی مصدوم عامل قطعی در نجـات او مـیباشـد. اگـر چـه مصـدومین زیـر بهمـن ساعتها شانس زنده ماندن دارند، (بیشترین زمان زنده ماندن زیر بهمن ۲۵/۵ ساعت در آمریکای شمالی گزارش شده است)، این موضوع شامل همه موارد نمیشود. مصـدومینی که داخل ماشینآلات یا ساختمانها گیر افتاده باشند، روزها زنده مـیماننـد . از ایـن رو، نجات در بهمنی که با ساختمانها یا ماشین آلات د گر یر باشد، میتواند بـرای روزهـا بـه طول انجامد؛ ولی در شرایطی که افراد مستقیماً با بهمن درگیر باشند، زمـان، حـرف اول را میزند . در این قسمت موارد به شرح زیر عنوان میگردد.
الف ) سه مرحله دستیابی جستجو و نجات در بهمن
ب ) اهمیت مرحله واکنش سریع در عملیات جستجو
پ ) روش یافتن مصدومین در عملیات سونداژ (میل زنی) با استفاده از روشهای سونداژ هنگامی که یک بهمن رخ می دهد حتی لحظهای نباید درنگ کرد . اولین فعالیـتهـا، هر چند که اندک باشند بسیار حیاتی خواهند بود. در این حوزه از فعالیتهای جستجو و نجات، مهارت تصمیمگیری حرف اول را میزند. جستجو و نجـات در بهمـن در زمـان و اینکه بدانیم چه رویدادی نسبت به دیگر اتفاقات تقـدم دارد، خلاصـه مـیگـردد. ماننـد تمامی عملیات نجات، دقایق اولیه بسیار حیاتی است. یک واکنش سریع می تواند شرایط را کاملاً دگرگون نماید. در این مرحله ما در واقع کار جستجو را داریم تا نجات. بـه ایـن معنی که نجاتگرها باید روی جستجوی نشانهها یا کشف مصدوم تمرکـز کننـد. هماننـد دیگر حوزههای جستجو، اگر نشانههای مهم نادیـده گرفتـه شـود و یـا کـار بـه صـورتی غیرتشکیلاتی و سازماندهی نشده انجام گیرد، ممکن است زمان طلایی برای جستجوی محلهای غیر ضروری تلف شود . در سال ۱۹۸۷ ،هفت بهمن در برکن دیج کلرادو آمریکا فرو ریخت. تیم واکنش سریع توانسته بود نشانههای کافی برای تعیین اینکه فقط نیمـی از منطقه برای جستجو مناسب است را به دست آورد و کار در کمتر از ۳۰ دقیقه انجـام شد.
سه مرحله دستیابی دستیابی
دستیابی به مصدومین گرفتار در بهمن در سه مرحله انجام میشود . این برنامه عملیـاتی در واقع برای حوادث حاشیه پیستهای اسکی طراحی شده است، ولی به طور کلی مدل خوبی برای نجات در بهمن میباشـد. در ایـن روش، در مرحلـه اول، ۴ تـا ۸ نجـاتگر بـا حداقل تجهیزات، فوراً به صحنه حادثه اعزام میشوند. هدف آنها یـافتن بازمانـدههاسـت .
مرحله دوم، شامل ۱۰ تا ۱۲ نجاتگر است که تجهیـزات پزشـکی و تخلیـه را بـه صـحنه حادثه میآورند . هدف آنها تأمین شرایط تخلیه برای هر بازمانده پیـدا شـده در مرحلـه اول است. در انتها، مرحله سوم است که کل نجاتگرها بـرای تـأمین نیـروی انسـانی لازم برای عملیات سونداژ در محل حضور مییابند.
یکمرحله – این مرحله با اعلام خبر حادثه آغاز میشود. در این لحظه مسـئول تـیم موقعیت صحنه حادثه را مشخص کرده و مسیر دسترسی به محل را تعیین میکند . افراد یکمرحله ، مستقیماً جهت پاسخگویی به حادثـه آمـوزش مـی بیننـد. آنهـا بـا حـداقل تجهیزات سریعاً حرکت میکنند. هدف آنها ساده است، یافتن باز ماندههـا. آنهـا علائـم مشخصکننده محدوده بهمن (پرچمک)، بیلهای ویژه و میل سونداژهای تاشو را همـراه میبرند . افراد مرحله یک میتوا ًنند صرفا به منظور تعیین بازماندهها عمل کنند . اگر چـه افراد مرحله یک با تجهیزات خیلی کمی وارد عمل میشوند ولی باید لوازم کاملی همـراه داشته باشند تا در صورت برهم خوردن وضعیت جوی، توانایی بیـواک را داشـته باشـند.
باید به خاطر داشت که در وضعیت جوی بد، افراد مرحله دو و سه شاید به صحنه حادثه وارد نشوند. تیم مرحله اول، به عنوان تـیم واکـنش سـریع شـناخته شـده و وظیفـه آن تعیین مکان مصدومین است. این افراد باید تجربه چندین ساله در کار نجـات و زنـدگی در شرایط سخت را داشته باشند.
مرحله دو – در طی مرحله دو، نیروهای کادر پزشکی نیز حضور دارند و پس از تعیین مسئول تیم (پزشکی، تثبیت و انتقال ) اعزام میشود. اصولاً عملیات مرحله دو به شـکلی طراحی میشود که مطمئن باشیم کادر پزشکی، تثبیت و انتقال بـه سـرعت در صـحنه حادثه حضور یافته و به هر مصدومی که به وسیله تیم مرحلـه یـک پیـدا شـده، سـریعاً رسیدگی مینماید. در صورت نیاز، افراد مرحله دو میتوانند جایگزین افراد مرحلـه یـک باشند. به خاطر داشته باشید که تیم واکنش سریع مسئولیت دارد تا در اسرع وقت خـود را به صحنه حادثه برساند، بنابراین ممکن است افراد این تیم در یک مدت زمـان نسـبتاً کوتاه خسته شوند.
مرحله سه– اولین هدف این تیم پشتیبانی نیروهای مرحله یک و دو مـیباشـد . یـک نفر باید به عنوان مسئول تیم مرحله سوم تعیین شده و گروهها را پشتیبانی کند . هرگـاه تیم به نقطه مورد نظر رسید، کار پشتیبانی آغاز میگردد. هدف این تیم در ابتدا تـأمین جایگزین برای افراد تیم های مرحله یک و دو میباشد. نیروهای مرحله سـوم، عمـدتاً در فرآیند جستجو و کاوش در بهمن درگیر میشوند. باید توجـه داشـت کـه ممکـن اسـت نیروها هنگام رسیدن به محل حادثه متفرق شوند. هب طور کلی، مسئول تیم کسـی اسـت که تعیین میکند هنگام رسیدن به محل حادثه هر یک از افراد چـه کـاری بایـد انجـام دهند.
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.