آموزش ایمنی در حادثه
تعریف حادثه
حادثه، عبارت است از پدیدهای که معمولاً به صورت غیرمنتظره پیش میآید که منجـر بـه زیان جانی یا مالی یا هر دو، برای فرد یا جامعه میگردد.
شرایط حادثه
منظور شرایطی است که چنانچه در حادثهای وجود داشته باشد، باعث میشود که تیم هـای انسجام یافته در آن شرکت کنند که شامل موارد زیر است:
الف ) جان انسان یا اعضای بدن او در خطر بوده و محبوس شده باشد.
ب) احتیاج فوری به کمک و نجات باشد.
پ) احتیاج به تجهیزات ویژه و دستگاههای مختلف تخصصی همراه با افـراد مطلـع از نحـوه کاربرد آنها باشد.
ت) احتیاج به افراد آموزش دیده و با تجربه در عملیات نجات و امداد باشد که ضمن آموزش کافی دارای تجربه مفید کاری نیز باشند.
چنانچه موارد فوق در هر حادثهای وجود داشته باشد، گروههای نجات را ملزم به شرکت در عملیات رها سازی و عملیات نجات مینماید.
از دیگر وظایف تیم نجات همانگونه که قبلاً ذکر گردید، ایمنسازی میباشد که این امر دارای مراحل و شرایطی خاص است تا تیمهای نجات به منظور ایمنسازی وارد عمل شـوند و آن شرایط عبارتند از:
الف) احتیاج فوری به ایمن سازی باشد.
ب) احتیاج به وسایل و تجهیزات خاص برای ایمن سازی باشد.
به علت اینکه گروههای نجات متشکل از افراد با تجربه و مجهـز بـه تجهیـزات و وسـایل تخصصی مختلف و خاص بوده و دارای سرعت عمل و دقت زیادی هستند، علاوه بـر اهـداف خود، در صورت نیاز به کمک و همیاری دیگر ارگانها نیز اعزام میگردند.
برای مثال، چنانچه در اثر سقوط درخت، سد معبر و عرض خیابان بسته شده باشـد، بـه کمک نیروهای راهنمایی و رانندگی شتافته و با قطعه قطعه کردن درخت، رفـع سـد معبـر می کنند و راه را برای عبور و مرور باز مینمایند .
از طرفی، تیمهای نجات به منظـور تسـهیل در عملیـات از دیگـر ارگـان هـا نیـز کمـک میگیرند ، برای مثال به منظور رفع موانع قـانونی و همکـاری هـای لازم از ارگـان هـای زیـر درخواست کمک و همکاری مینمایند:
الف ) نیروهای انتظامی، برای حل مسائل حفاظتی و انتظامی و ایجاد محیطی منظم و ایمـن جهت تأمین امنیت فعالیت گروههای نجات در محل حادثه.
ب ) اورژانس پزشکی، جهت انجام کمک هـای نخسـتین و اعـزام آسـیبدیـدگان بـه مراکـز درمانی.
پ ) سازمانهای آب، برق و گاز، جهت همکاریهای لازم و قطـع و وصـل نمـودن انشـعابات آب، برق و گاز در منطقه مورد نظر.
ت) مسئولین قضایی به منظور صدور مجوز ورود به مکانهایی که توسط دادسـتانی مهـر و موم شده است.
ث ) نیروهای درون سازمانی شامل:
نیروی پشتیبانی جهت اعزام بالابر، نردبان بلند، گریدر و لودر و…
کارشناس ارشد، جهت علت یابی موارد مشکوک ،افسر آماده جهت هماهنگی نیروهای مستقر در محل حادثههایی که به چند گروه برای فعالیت احتیاج است و همچنین مدیریت و تدارکات عوامل حاشیهای سوانح و حوادث.
آموزش ایمنی
برای اینکه تیمهای نجات از یـک عملکـرد ایمـن و مطمـئن برخـوردار گردنـد تـا صـدمات بیشتری را متوجه مددخواه و خود نکننـد و نتیجـه عمـل بـا موفقیـت همـراه باشـد، لـزوم فراگیری نکات ایمنی و کسب تجربه اجتناب ناپذیر است.
عوامل مؤثر در آموزش ایمنی
محیط، وضعیت ادراک، مهارت و معلومات در آموزش ۸۳ % نقش دارند. حواس نیز به نـوعی در فرآیند آموزش دخیل میباشند، به گونه ای که بوییدن % ۴ ، شنیدن ۱۰ ، % لمس کـردن ۲ % و چشیدن ۱ % عهده آموزش را دارا میباشند.
تعریف ایمنی
عبارت است از ایجاد اوضاع، احوال و شرایطی که از وقوع حـوادث و سـوانح، جلـوگیری و از خسارت و صدمات جانی و مالی پیشگیری کـرده و یـا در صـورت وقـوع، صـدمات آن را بـه حداقل برساند.
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.