سیستم برق کارگاهها
سیستم برق کارگاهها
«به یاد داشته باشید سیستم برق رسانی غیر استاندارد و غیر اصولی، مهمترین عامل وقوع آتش سوزی در کارگاههای نساجی می باشد.»
اگر نکات ایمنی در به کارگیری استفاده صحیح از سیستم برق در اینگونه مراکز رعایت نشود نیروی الکتریسیته می تواند بسیار خطرناک باشد و حوادثی نظیر آتش سوزی، سوختگی افراد و شوک الکتریکی را بوجود آورد و نهایتا می تواند تجهیزات را تخریب و جان شاغلین را تهدید کند. آمارها نشان می دهد که مرگ و میر بر اثر برق گرفتگی سومین عامل ایجاد حوادث منجر به فوت است و در سراسر جهان ۱۲٪ از مرگ کارگران جوان در محیط کار بر اثر برق می باشد. که تنها راه جلوگیری از حوادث ناشی از سیستم برق رسانی شناخت این انرژی و مهار کردن آن است. بر همین اساس کارشناسان ایمنی برق آن را به ۲ بخش تقسیم می کند:
ایمنی کارگر و ایمنی تجهیزات. لذا جهت حفاظت و برای حصول ایمنی در اینگونه مراکز باید تمهیدات لازم ایمنی مضاعف بمنظور جلوگیری از هرگونه حریق و حادثه بر اثر سیستم برق کشی مورد نظر قرار گیرد، باید یادآوری شود که در تأسیسات الکتریکی دو عامل عمده خطر وجود دارد.
الف) جریانهای برق
ب) دماهای زیاد که ممکن است منجر به ایجاد سوختگی ها با آتش سوزی ها و دیگر صدمات شود بنابراین :
* سیم برق کشی مطابق مبحث شماره ۱۳ مقررات ملی ساختمان ایران صورت گیرد بنحوی که کلیه سیم کشی های برق از کابل مقاوم با سطح مقطع مناسب و با حفاظ کامل همراه با کلیدهای مینیاتور با آمپراژ مناسب داخل تابلوهای برق باشد و سیم کشی ها از داخل لوله مخصوص برق و بصورت توکار عبور نماید و هیچگونه سیم کشی برق بصورت روکار نباشند. در ضمن سیم کشی های اطراف تابلوهای برق مرتب و پراکنده نباشند و از داخل لوله و داکت مناسب عبور نماید در ضمن عدم عبور کابلهای برق روی قسمت های فلزی و عبور آنها از روی مقرهای عایق.
برق کلیه قسمت ها دارای کلید قطع نشتی جریان برق با حساسیت حداکثر ۳۰ میلی آمپر در مدت زمان حداکثر ۲۰۰ میلی ثانیه باشد و روشنایی ها از نوع حفاظ دار باشند.
* تابلوهای برق باید ساخت کارخانه یا مطابق با استانداردهای ملی یا بین المللی معتبر باشند.
* اطراف تابلو برق باید دارای فضای کافی و حداقل تا شعاع یک متری هیچگونه کالا، لوازم و دستگاهها نصب نباشد.
* از محل نصب تابلو اعم از اتاق مخصوص یا فضای عمومی، هیچگونه دودکش یا لوله های حامل آب و گاز و حرارت مرکزی و غیره نباید عبور نماید.
* کلیه انواع تجهیزات الکتریکی که احتمال دارد دمای زیاد یا قوس الکتریکی ایجاد کند باید بنحوی مستقر یا حفاظت شوند که خطر آتش سوزی در موارد قابل اشتعال از آنها رفع شده باشد.
* کلیه کلید و پریزها، درب دار ، ضد جرقه و استاندارد باشند. تأسیسات الکتریکی باید طوری اجراء شده باشد که برای مواد قابل اشتعال در اثر دماهای زیاد و یا قوس الکتریکی، امکان بروز هیچ نوع حریق وجود نداشته باشد.
* قطع خودکار تغذیه در موقع بروز اضافه جریان، قبل از اینکه این اضافه جریان با توجه به مدت زمان برقراری آن به مقدار خطرناک برسد.
* محدود کردن حداکثر اضافه جریان، با توجه به مدت برقراری آن که بی خطر باشد.
* عدم استفاده از روشنائی های پر حرارت و لامپ های گازی و قلمی در اینگونه کاربریها و نصب روشنائی ها در قاب مناسب مشبک فلزی در زیر سقف کاربری که بتواند نور مناسب و یکسان را در کارگاه تامین نماید.
* قطع کامل برق از کنتور یا تابلوی برق اصلی در هنگام تعطیلی یا بستن موقت کارگاه و اجرای سیستم کامل ارتینگ و ارت تابلوهای برق، دستگاهها و اسکلت فلزی به سیستم مذکور.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.