راهکار های ایمنی صنف ذوب فلزات
راهکار های ایمنی صنف ذوب فلزات
١- رعایت موارد ایمنی مندرج در مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان به ویژه مباحث سوم (حفاظت ساختمان در برابر حریق)، مبحث دو از دهم (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا)، مبحث چهاردهم (تأسیسات گرمایی، تعویض هوا و تهویه مطبوع)، مبحث پانزدهم (آسانسور و پله برقی)، مبحث هفدهم لوله کشی گاز) و نشریه شماره ۱۱۲ سازمان مدیریت و برنامه ریزی و دستورالعمل های اجرای محافظت ساختمان ها در برابر آتش سوزی و مبحث شماره سیزدهم مقررات ملی ساختمان در مورد سیستم برق انجام گیرد، به نحوی که:
* سیستم برق بر اساس مبحث شماره ۱۳ مقررات ملی ساختمان انجام گیرد و کلیه سیم کشی ها تو کار و در صورت اجرای سیم کشی ها و کابل ها به صورت روکار، عبور آنها از داخل داکت مخصوص انجام گیرد.
* کلیه کلید و پریزها از نوع واترپروف (ضد رطوبت در نظر گرفته شود.
لا عدم استفاده از یک پریز برای انشعابات مختلف برقی و قرار گرفتن کلیه روشنایی های در قاب مشبک فلزی مناسب.
* در نظر گرفتن فاصله مناسب بین کلید و پریزهای برق با شیرهای آب و لوله کشی گاز ( ترجیحا ۲۰/۱ متر).
* نصب حفاظ مشبک فلزی مناسب روی کلیه روشنایی ها.
* عدم استفاده از روشنایی های گازی پرحرارت.
*نصب کنید (کلید قطع جریان نشتی برق و محافظ جان) در تابلو برق و یا مجاور کنتور برق.
*نصب روشنایی اضطراری جهت انبار و کارگاه به صورت مجزا. نصب تهویه مناسب با توجه به حجم کارگاه و انبار به صورت مجزا.
۳- رعایت اصول نظم و انضباط در نظافت نقش بسیار مهمی در پیشگیری از حریق ایفا می کند لذا ضروری است کف محیط تمام قسمت ها از ضایعات و لوازم اضافی و مستعمل پاکسازی و ضایعات درون ظروف فلزی درب دار جمع آوری و پس از اتمام ساعات کار به طور اصولی از محل تخلیه گردد.
۴- ضرورت دارد به دلیل نوع فعالیت کارگاه ذوب فلزات، هنگام جابجایی فلزات مذاب و قالب ها دقت لازم و ضوابط ایمنی کاملا رعایت گردد و کارگران به حفاظت فردی اعم از کفت و کلاه و دستکش و عینک مناسب با شغل خود استفاده نمایند.
۵- ضروریست اطراف کوره های ذوب ریزی به شعاع ۴ متر عاری از هرگونه کالا و مواد قابل اشتعال باشد.
۶- استعمال دخانیات و ایجاد آتش روباز در کارگاه نقاشی و رنگ کاری فلزات ممنوع است.
۷- متذکر می شود نگهداری ظروف محتوی مایعات قابل اشتعال و انفجاری مثل تینر و روغن در کارگاه و قسمت های مربوطه فقط به میزان مصرف روزانه مجاز می باشد.
۸- مدارهای تغذیه کننده وسایل گازسوز به صورت دوره ای توسط افراد آگاه به مسائل ایمنی از لحاظ اطمینان از عدم نشتی گاز تست گردد.
۹- ضروریست کلیه سیلندرهای تحت فشار استیلن، اکسیژن و… اعم از پر یا خالی در محل، خارج از قسمت ها و در محوطه باز، مجهز به کلاهک، به حالت عمودی نگهداری و به وسیله پایه یا تسمه و زنجیرها مهار شوند.
۱۰- واحد تجاری فوق باید کاملا مجزا و از مواد غیرقابل اشتعال با دیوارهایی با حداقل ۳۰ سانتیمتر و با نازک کاری های غیر قابل اشتعال مثل کاشی، سرامیک یا سیمان تزئین شده باشد.
۱۱- کلیه موارد ایمنی در ارتباط با استفاده از وسایل گازسوز مانند بست های فلزی، شیلنگ های استاندارد به طول حداکثر۵/۱ متر و عدم استفاده از سه راهی گاز جهت انشعابات مختلف
۱۲- کلیه وسایل گازسوز، کوره ها و… مجهز به لوله دودکش مناسب جهت خروج گاز به فضای آزاد باشد به نحوی که تا ارتفاع ۸۰ سانتیمتر از پشت بام امتداد داشته باشد همراه با کلاهک مخصوص اچ شکل.
۱۳-هیچگونه ارتباطی بین کاربری فوق با ساختمان های مجاور نداشته باشد و راه دسترسی از بر گذر باشد.
۱۴- کلیه دستگاه ها، تابلو برق و بدنه ساختمان( اسکلت فلزی یا سوله) به چاهک ارتینگ متصل باشد.
۱۵- داشتن کف شوی به تناسب کارگاه با شیب ملایم کف زمین به طرف کف شوها.
۱۶- در نظر گرفتن حداقل ۳ عدد سطل فلزی قرمز رنگ پر از ماسه خشک در کارگاه
۱۷- کاربری صرفا به عنوان واحد تجاری مجزا باشد و در طبقه فوقانی هیچگونه ساخت و سازی چه مسکونی و چه تجاری دیگر روی آن نباشد.
۱۸- نصب شیر کنترل و ترموکوپل برای وسایل گازسوز و همچنین نصب شیر اطمینان مناسب برای مخازن تحت فشار در صورت عدم استفاده از گاز و استفاده از گازوئیل و یا نفت.
۱۹- در صورت استفاده از گازوئیل یا نفت، منبع ذخیره مواد نفتی باید در زیر خاک مدفون و هیچ ارتباطی با کاربری نداشته باشد و پر کردن مخزن با در نظر گرفتن تمهیدات لازم ایمنی با لوله کشی مخصوص از بیرون کاربری تغذیه شود.
۲۰- جهت جلوگیری از حریق های عمدی نصب حفاظ کامل بدون روزنه روی شیشه، پنجره ها و مکان های حساس .
۲۱- عدم استفاده از دوپوش قابل اشتعال در اینگونه کاربری ها.
۲۲- در نظر گرفتن حداقل یک سوم فضای آزاد برای فروشگاه و انبار به صورت مجزا .
۲۳- سطح زمین جلوی تابلوهای برق با فرش لاستیکی به ضخامت حداقل ۶ میلیمتر و به ابعاد لازم مفروش باشد.
۲۴- عدم احداث کارگاه و انبار در مجاورت ساختمانهای تجمعی (آموزشی، فرهنگی، هنری، مسکونی و…)
۲۵- قطع کنتور برق قبل از تعطیلی مغازه.
۲۶- آموزش ایمنی آتش نشانی جهت کارکنان اینگونه مراکز.
۲۷- عدم استفاده از مواد قابل اشتعال مثل نئوپان و در چوبی جهت جداسازی کارگاه ها از یکدیگر و استفاده از دیوارهای مقاوم با مصالح ساختمانی غیر قابل اشتعال در برابر حریق جهت جداسازی کارگاه ها.
۲۸-نصب یک دستگاه خاموش کننده دی اکسید کربن جنب هریک از تابلوهای برق.
۲۹- نصب یک دستگاه خاموش کننده پودر و گاز مانومتر دار ۶ کیلو گرمی (تعداد و محل نصب خاموش کننده ها طبق نظریه ک زشتم آتش نشانی می باشد)
۳۰- اجرای رایزر آب آتش نشانی همراه با نصب جعبه های مخزن آب ذخیره و الکتروپمپ که بتواند حداقل ۳ اتمسفر فشار آب را در سر نازل های آب آتش نشانی تأمین کند.دستور العمل اجر. تعدد جعبه های محل نصب و ظرفیت مخزن آب به عهده کارشناس سازمان آتش نشانی می باشد.)
۳۱- طراحی و اجرای سیستم اعلام کننده حریق اتوماتیک مجهز به تلفن خودکار و از نوع جنرال برای هر قسمت (دستورالعمل اجرا به عهده کارشناس سازمان آتش نشانی می باشد). ضروریست طراحی نقشه های سیستم اعلام حریق قبل از اجرا به تائید کارشناس واحد پیشگیری سازمان آتش نشانی برسد.
۳۲- حصول ساختار ایمنی و تائیدیه نهایی مستلزم اجرای کامل مفاد دستورالعمل و نظریات کارشناسی که پس از بازدید از مکان ارائه می گردد امکان پذیر خواهد بود.
۳۳- لازم به ذکر است کارشناس آتش نشانی با توجه به نوع ذوب فلزات دستورالعمل ویژه ایمنی و نوع استقرار تجهیزات ایمنی را در محل مربوطه ابلاغ خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.