گاوارنر آسانسور
گاوارنر (دستگاه جلوگیری از افزایش سرعت و سقوط)
گاوارنر، قرقرهای است در اتاقک آسانسور که چنانچه سرعت آسانسور به بیش از حد تعیین شده ( مجاز ) برسد، چرخ لنگرهای آن به دلیل افزایش نیروی گریز از مرکز از یک طرف باز و از طرف دیگر، نزدیک قفل شده و زنجیر یا سیم بکسلی که بر روی آن حرکت می کند را متوقف می سازد و علاوه بر قطع برق آسانسو ر ، باعث کشش زنجیر یا بکسل مربوطه می گردد. این عمل نیز خود باعث کشش ترمزهای اضطراری کابین شده و در نهایت، منجر به توقف آسانسور می گردد. به این عمل پاراشوت گویند.
تاریخچه اختراع گاورنر
استفاده از این قطعه به سال های بسیار دوری باز می گردد. جایی که در اواسط قرن نوزدهم یک شرکت به نام اتیس در نمایشگاهی در آمریکا از سیستم ترمز اتوماتیک رونمایی کرد. با اختراع این وسیله، میزان امنیت و کاهش خطرات مرگ و میر ناشی از سقوط آسانسور بسیار کاهش پیدا کرد. و به نوعی یکی از مهم ترین قطعات در این نعت ساخته و رونمایی گردید. اشکال مختلف و بروز شده این وسیله در طی سالیان بعد نیز ادامه پیدا کرد. تا جایی که در اواخر قرن بیستم، پروژه ترمز اتوماتیک آسانسور تکمیل تر و کارایی بیشتری را شامل می شد. با گذشت زمان و تا امروز نیز نواقص جزئی از این قطعه نیز برداشته شد، تا بتوان از آن به عنوان یکی از مهم ترین ابزار ایمنی آسانسور استفاده کرد.
مهم ترین کاربردهای گاورنر آسانسور
این قطعه به وسیله دنده های ایمنی که بر روی کابین وجود دارد، در زمان افزایش سرعت کابین آن را کنترل می کند. این کار توسط طناب ها انجام شده و با کندتر کردن سرعت کابین آسانسور آن را متوقف می کنند. به منظور بررسی بیشتر و چگونگی عملکرد این قطعه از ابتدا به کارایی آن می پردازیم.
در حالت معمولی میزان سرعت حرکت کابین با فلکه گاورنر برابر است. در صورت افزایش سرعت و یا وقوع حالت غیر عادی به شکلی که سرعت آن به ۱۱۵ درصد سرعت برسد، پاندول داخل گاورنر با دنده ها درگیر می شود. این عامل در ابتدا مانع از ادامه حرکت کابین می شود. در ادامه به دلیل وجود نیرو گریز از مرکز از سمت کابین ها، موجب خروج فک گاورنر به بیرون می شود. این فک با لبه های دنده های ایمنی برخورد می کند. سپس میکروسوئیچ ها دستور به توقف موتور می دهند. تا به این ترتیب آسانسور از حرکت خود باز ایستد.
اجزای تشکیل دهنده گاورنر
تا به اینجا تا حدودی با نقش این قطعه آشنا شدیم. اما گاورنرها خود نیز از بخش ها و قسمت های مختلفی تشکیل شده اند. البته که با توجه به مدل های آن می توانیم شاهد برخی دیگر از قطعات نیز در آن باشیم. اما به صورت کلی این قطعه خود از چندین بخش اصلی تشکیل شده است. که سازنده کلیت آن بوده و سبب کارکرد آن می شوند. این اجزای تشکیل دهنده، شامل قطعات ذیل می شوند.
- گنتاکت های ایمنی
- استفاده از سیم های بکسل
- سیستم پاراشوت
- فلکه انتهایی چاه
فلکه اصلی یا گاورنر:
در این بخش قطعات و بخش های کوچکی وجود دارند که می توان به دنده های ثابت، دو پاندول یا لنگر اشاره کرد. دو بازو لنگری به راحتی بر روی این قطعه حرکت می کند و این امر به نحوه پین شدن آن بر میگردد. همچنین بازوان پاندولی به وسیله یک فنر همیشه تحت فشار قرار دارد. سیم بکسل بر روی این قسمت که به شکل حرف V می باشد قرار می گیرد.
پاراشوت: این بخش که به همان سیستم ضد سقوط نیز معروف است، در پایین هر دو بخش یوک قرار می گیرد. و نقش مهمی را در توقف کابین ایفا می کند. از دیگر بخش های مهم در گاورنر می توان به فلکه انتها چاه، کنتاکت و میکروسوئیچ ها نام ببریم. همچنین هنگام کابین سازی آسانسور برای قرار گیری این بخش مطابق با استانداردها عمل می شود.
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.