نکات ایمنی در هنگام استفاده از نردبان
نکات ایمنی در هنگام استفاده از نردبان :
موارد ذکر شده به منظور تأمین حداکثر ایمنی در هنگام عملیات با نردبان باید رعایت گردد:
١ـ تمام پرسنل حتماً از کلاه ایمنی استفاده کنند.
٢ـ به هنگام استقرار نردبان تا حدی که شرایط اجازه می دهد آن را در سمت راست پنجـره یا هر ورودی دیگر و حتی الامکان سه پله بالاتر از لبه پنجره یا ورودی مستقر نمایید.
٣ـ وقتی نردبان به اندازه کافی باز و در محل مستقر گردید گیرههای آن را بطور مناسـب بـا پله های هم ردیف درگیر کنید وقبل از اینکه هر اقدامی جهت بالا رفتن یا پایین آمدن از آن صورت گیرد پاشنه نردبان را بطور صحیح با پا نگه داشته و کنترل نمایید.
۴ـ هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن از نردبان گودی کف پا روی پله قرار گیرد و دسـتها بایـدحالتی تقریباً مستقیم داشته باشد بطوری که بدن از نردبان دور نگه داشته شود و دستها پلـه نردبان را بطور کامل بگیرند، بصورتی که انگشت شست در زیر پله قرار داده شود.
در این حالت همیشه سر بصورت مستقیم قرار می گیرد اما هـم زمـان توجهـاتی بـه بـالا و پایین بدون حرکت سر داشته باشید.
ستونهای نردبان را فقط هنگامیکه نردبان به حالت پل دریک زاویه کوتاه مستقر شده باشد و یا وقتی که عملیات نجات حمل مصدوم انجام می گیرد می باید بجای پله هـا بـا دسـت گرفته شود. در هر صورت به هنگام پایین آمدن از نردبان، نفر نگهدارنـده بایـد همزمـان بـا قرار گرفتن پای نفر روی پله ها، شمارش معکوس را در پله های انتهایی نردبان اعـلام و او را متوجه نماید.
۵ـ به هنگام حرکت و بالا رفتن از روی نردبان به سوی پنجره، قبـل از اینکـه پـای بیرونـی خود را از روی نردبان بردارید می باید به اندازه هم سطح کف پنجره و یا یک پله بـالاتر از آن بالا آمده باشید؛ بدین ترتیب از پای چپ برای ورود به سمت چپ و از پای راست برای ورود به سمت راست استفاده کنید. در ضمن قبل از فرود و پیاده شـدن از روی نردبـان بـا یکی از پاهای خود با زدن ضربه به کف محل ورود، آن را آزمایش نموده تا در هنگام ورود در اثر فشار و وزن بدن دچار سقوط نشوید.
۶ـ هنگام خارج شدن از پنجره و رفتن روی نردبان مستقر شده در سمت راست، پنجـره را گرفته و یکی از پله های در دسترس را از پشت، بطوری که زیر پلـه بـا کـف دسـت چـپ گرفته شودو سپس پای راست خود را روی پله ای بالاتر از آستانه پنجره قرار دهید و بطور همزمان با دست راست نیز قسمت روی پلـه دیگـری را بگیریـد تـا اینکـه دسـت چـپ را حرکت داده و پله مناسب و در دسترس را بگیرد. در هیچ لحظهای نباید هر دو دست با هم از نردبان جدا شوند .
٧ـ هنگام حرکت کردن از یک نردبان به نردبان دیگری چه در حالت بالا رفتن و یـا پـایین آمدن همیشه ابتدا باید پای نزدیکتر را روی نردبان قرار داده، سپس دست نزدیکتـر بـه آن و بدنبال آن دست دیگر و بعد پای دیگر روی نردبان قرار می گیرد.
٨ـ ممکن است که همیشه امکان ایستادن روی آستانه پنجره (جهت حمل کردن نفر مصدوم به پایین) به علت کوتاه بودن ارتفاع خروجی پنجره و یا به دلیل نبـودن امکانـات و وسـایل مناسب مانند پله های دسترسی بمنظور حمل مـصدوم بـه پـایین فـراهم نباشـد، در چنـین شرایطی روش حمل مصدوم بر روی شانه بشرح ذیل انجام می گیرد:
جهت پایین آوردن مصدوم باید آن را در یک حالت عادی روی عرض شانه قرار دهید.
ابتدا با دست یکی از پله های مناسب و در دسترس را از قسمت زیر گرفته، سپس یکـی از پاها روی آستانه پنجره و پای دیگر روی پله نردبان قرار می گیرد بطـوری کـه بـدن رو بـه ستون و نزدیک به آن باشد.
سپس پای بیرونی را روی پله ای مناسب در زیر آستانه پنجره قرار دهید و پله ای مناسب و در دسترس در سطحی بالاتر از آستانه پنجره نیز بطور مداوم با دست بیرونی گرفته میشود.
حالت حرکت بدن باید تا حد ممکن به نردبان کاملاً نزدیک باشـد. سـپس پـای بیرونـی را روی پله پایین انتقال دهید و در همان لحظه از طریق کشش پای بیرونی به سمت بـالا وزن بدن را روی آن منتقل نموده، سپس دست و پای سمت داخل روی نردبان قرار می گیرند.
قبل از اینکه حرکت به پایین آغاز گردد باید هر دو دست روی یک پله و هر دو پا نیز روی پله ای در پایینتر قرار داشته باشد.
٩ـ هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن بخصوص در حمل به پایین باید دستها و پاها را بصورتی هماهنگ حرکت دهید، یعنی دست راست، پای راست؛ دست چپ، پای چپ و بـه همـین ترتیب .
١٠ـ در هنگام پایین آمدن از محلی که نردبان ها روی هم قرار گرفتـه اسـت براسـاس نـوع نردبان باید هشدارهای «پاتو» یا « پا بیرون» اعلام گردد.
١١ـ در حرکت پایین آمدن، در جایی که پاهای نفر روی پله بالایی کفشک ها برسد هشدار «کفشک» اعلام شود.
١٢ـ هنگام کار کردن روی نردبان به لحاظ بکارگیری و استفاده از دو دسـت، بایـد همیـشه عمل «قفل کردن » پا روی نردبان انجام شود. بخصوص در زمان کارکردن با سرلوله، قبل از اینکه اعلام « باز کردن آب » صادر شود.
١٣ـ در صورتی که رعایت شرایط و احتیاط هـای خاصـی مربـوط بـه شـرایط آب و هـوا، ضروری باشد لازم است که فرمانده عملیات یا مربی مربوطه آنها را پیش بینی و دسـتورات مقتضی را صادر نماید.
١۴ـ قبل از قراردادن پاشنه نردبان روی زمین و بالا آمدن آن بحالت عمودی مطمـئن شـوید که سمت صحیح نردبان در قسمت بالا و رو قرار گرفته است و سپس پایه هـای نردبـان در محل بطور محکم مستقر می شوند.
١۵ـ نردبان وقتی در فاصله مناسب قرار می گیرد که فاصـله پایـه آن از کنـار سـاختمان در حدود یک ـ چهارم ارتفاع نردبان باز شده باشد.
١۶ـ قبل از بازکردن نردبان دقت کنید که پایه های آن بصورت محکم و ثابت استقرار یافتـه باشند.
١٧ـ در حالیکه نردبان در حالت باز شدن یا جمع شدن قرار گیرد. (٣ نفره)، باید بـا دسـت نزدیکتر به ساختمان تا حد دسترس بالای نردبان و با دست دیگر تا حد دسترس پـایین آن، هر کدام از ستونها نگه داشته شوند. پای دورتر از ساختمان درجلوی پایه نردبان قرارمی گیرد. هنگامی که نردبان در حالت باز یا جمع شدن است هرگز نباید پای خود را روی پله ها قرار دهید.
١٨ـ نردبان های کشویی را همیشه طوری نگه دارید که انگـشتان بـا قـسمتهای بـازشـونده گیر نکنند و انگشتان باید روی قسمت بیرونی ستونها بدور از قسمتهـای راهنمـای سـوار شده روی ستون ها قرار گیرند.
١٩ـ جهت باز کردن نردبان کشویی، طناب آن را باید تقریباً بحالـت عمـودی بکـشید و تـا جایی که پله ها اجازه دهند دستها را به پله ها نزدیک کنید.
٢٠ـ هنگامی که نردبان کشویی را باز می کنید از هر واکنشی در کـشش طنـاب نردبـان کـه باعث کج شدن آن گردد می باید خودداری شود؛ ولی همیشه باید نردبـان را کمـی بطـرف ساختمان مایل نمایید و هرگز اجازه ندهید که بطرف خارج از ساختمان متمایل شود.
هرگاه فرمانده مسئول یا مربی تمرین تشخیص دهد کـه افـراد نمـی تواننـد بنحـو مطلـوبی نردبان را کنترل نمایند باید فرمان «سر نردبان به تو» را صادر کند؛ بدین ترتیب هـر یـک از افراد تیم باید تلاش کنند تا سر نردبان را بطرف ساختمان حرکت دهند، تا حدی که در یک حالت پایدار و ثابت قرار گیرد.
٢١ـ وقتی که میخواهید نردبان کشویی را جمع کنید طناب کشش آن را از یک دسـت بـه دست دیگر خود حرکت و انتقال دهید و نباید اجازه دهید که طناب از میان کـف دسـتهای شما لیز بخورد.
٢٢ـ به هنگام جمع آوری نردبان، کفشک ها را روی پله پایینی یا در صورت مناسبتر بـودن روی پله دوم قرار دهید.
٢٣ـ قسمت بالایی نردبان را باید در موارد ضروری ایمن نمود، مثلاً در عملیاتها به هنگـامی که بادهای شدید می وزد و یا هنگامیکه مطمئن هستید کـه نردبـان در محـل دیگـر مـورد احتیاج نیست. در تمرینات یا عملیاتهایی که در محوطه هایی کـه اطـراف آن را سـاختمانها فراگرفته و سر نردبان در سطحی بالاتر از سطح بام قرار گرفته است باید در تعیین و تخمین اثرات باد روی سرنردبان دقت نمایید.
٢۴ـ هنگامی که نگه داشتن نردبان توسط یک نفر انجام می گیرد او باید پای راست خود را روی پله پایین قرار داده، پای چپ خود را در عقب محکم نگه داشته و با دو دست هر دو ستون نردبان را بگیرد و روی آن فشار وارد نماید.
در محلهایی که نگهداشتن نردبان توسط دو نفر انجام می گیرد هر کـدام از آنهـا بایـد پـای سمت داخلی خود را روی پایینترین پله قرار داده، پـای سـمت بیـرون را در عقـب تکیـه نموده، ستون را بگیرد و روی نردبان فشار بیاورند.
نام جزوه : نردبان دستی
تدوین: ناصر غفوری – رضا معصومیان
آماده سازی و نظارت بر تهیه : ناصر غفوری
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.