الزامات سیستمهای اعلام و اطفای حریق در انبار کالاهای عادی
الزامات سیستمهای اعلام و اطفای حریق در انبار کالاهای عادی
۱- انبارها بایستی دارای ذخیره کافی آب در محوطه انبار باشند
۲- سیستم لوله کشی آب با بازده حداقل ۲۸۳۰ لیتر در دقیقه با فشار ۱۰/۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع برای مدت حداقل ۳ ساعت ضروری است
۳- وجود وسیله ارتباطی جهت اعلام حریق به آتش نشانی ضروری است
۴- وسائل نقلیه سبک و سنگین که جهت نقل و انتقال کالا در داخل محوطه انبار فعالیت می کنند باید دارای یک دستگاه کپسول خاموش کننده باشند
۵- محل ساختمان انبار به گونه ای انتخاب شود که امکان سرایت آتش از خارج به آن کمتر و در عین حال به منابع آب و یا شیر های آتش نشانی شهر نزدیک باشد
۶- قسمت هائی از ساختمان که برای موتور خانه وحرارت مرکزی و امثال آن بکار می رود باید به وسیله دیوارهای مقاوم در مقابل آتش سوزی به مدت حداقل ۲ ساعت ساخته شود.
۷- دربین قسمت هایی که دیوار کشیده شده درب وجود دارد این درب باید به صورتی باشد که در موقع آتش سوزی خود به خود و با دقت بسته شده و حداقل ۲ ساعت در مقابل آتش سوزی مقاومت کند.
۸- ساختمان یک طبقه برای انبار مزیت بیشتری دارد ولی در ساختمان های چند طبقه باید کف طبقات این ساختمانها در مقابل آتش سوزی و نفوذ آب مقاوم بوده و دارای وسیله تخلیه آب و حفاظت شافت های عمودی باشد.
۹- ارتفاع سقف باید با توجه به نوع جنسی که در آن نگهداری می شود و نوع دسترس قرار گرفتن اجناس به حداقل رسانده شود.
۱۰- ارتفاع انبارهائی که اجناس قابل احتراق معمولی در آنها گذارده می شود و یا دارای جعبه های مقوایی هستند بین ۴/۵ تا ۶/۴۰ متر در نظر گرفته شود.
۱۱- ارتفاع انبارهایی که اجناس قابل احتراق و یا غیر قابل احتراق در جعبه های مقوایی گذارده می شود حدود ۴/۵ متر خواهد بود
۱۲- داشتن سیستم اسپرینکلر از نوع اتوماتیک
۱۳- تعداد خاموش کننده های مناسب و کافی نصب گردد
۱۴- نوع خاموش کننده با نوع آتش سوزی که ممکن است ایجاد شود مطابقت داشته باشد
۱۵- طرز قرار گرفتن وسایل طوری باشد که برای دسترسی به هر یک بیش از ۳۰ متر فاصله طی نشود.خاموش کننده ها نزدیک درب ها باشد و محل هایی که خطر یخ زدن آب داخل خاموش کننده موجود است بایداقدامات لازم برای جلوگیری از یخ زدن بعمل آید
۱۶- انشعابات آب آتش نشانی – لوله های کتان و سایر وسایل مورد لزوم مبارزه با آتش سوزی با تائید آتش نشانی محل برای انبارهای چند طبقه تهیه شود
۱۷- در محل هایی که وسایل خودکار آتش نشانی نصب نگردیده می توان دستگاههای خودکار اعلام خطر- دستگاههای علامت دهی – نگهبان و امثال آن ترتیب داد.
۱۸- وسایل اعلام خطر باید به گونه ای باشد که در صورت از کار افتادن نیروی الکتریسیته یا بخار مانعی برای کار کرن نباشد
۱۹- کلیه پلکانها و شافت های عمودی برای جلوگیری از انتقال آتش سوزی یک طبقه به طبقه دیگر با روش لازم حفظ گردد.
۲۰- استفاده از حفاظ خارجی حتی یک دیوار آجری معمولی برای هر قسمت چوبی و غیر چوبی که توسعه آتش سوزی را بداخل انبار اجازه دهد بایدمحافظت گردد.
۲۱- وسایل حفاظت ساختمان از آتش سوزیهای خارج باید در بهترین وضع نگهداری شود
۲۲- در ساختمان های چند طبقه کف ها باید غیر قابل نفوذ در برابر آب باشد و وسیله تخلیه آب از طبقات فراهم باشد
۲۳- سقف های بزرگ و طویل با وسیله ای مطمئن جهت تهویه و تخلیه دود مجهز گردد تا در موارد آتش سوزی ، دود و گازها خارج شده و آتش نشانان بتوانند محل قطعی حریق را مشخص و اقدام به خاموش کردن آن نماید در غیر این صورت به تناسب تجمع گاز و دود در انبار ، وسعت دید آتش نشان از بین رفته و به خیال اینکه کلیه اجناس واقع در انبار در معرض حریق است اقدام به پاشیدن آب در تمام قسمتها و از بین بردن اجناس سالم می نماید.
۲۴- استفاده از دو نوع شیر آب آتش نشانی به منظور مبارزه با حریق
۲۵- جعبه های آتش نشانی دارای ۲۰ متر لوله برزنتی تولاستیکی با رویه نخ نایلون یا پرلون به اندازه ۳۸ میلیمتر با سر قفل و سیستم مناسب انتخاب شده و هر لوله باید با یک عد سر لوله آب پاش با قطر لازم و شیر مربوطه مجهز باشد.
۲۶- نوشتن کلمه آتش نشانی روی جعبه همچنین طرز کار شیر آتش نشانی با عکس و مطالب ساده به زبان فارسی بر روی جعبه نصب شود
۲۷- قرقره های آتش نشانی با لوله لاستیکی فشار قوی به طول ۳۰ متر و به قطر ۱۹ میلی متر و سر لوله قابل کنترل و شیر مربوطه. که بعضی از این قرقره ها به صورت خودکار عمل می کنند
۲۸- باید طرز استفاده از قرقره ها به صورت مصور و ساده تهیه و کنار قرقره ها نصب شود.
۲۹- کپسولها باید طوری در داخل انبار نصب گردد که از زاویه دید مامورین آتش نشانی و انبار دار و کمک انبار دار و کارگران دور نباشد . ضمناً به آسانی بتوان کپسول را از روی دیوار برداشته و مورد استفاده قرارداد حداکثر ارتفاع نصب کپسول ۱/۸۰ باشد.
۳۰- محل نصب کپسول ها ویا هر نوع وسیله آتش نشانی باید با رنگ قرمز مشخص گردد
۳۱- در خارج انبار نیز باید کپسول های مورد نظر به فاصله هر ۳۰ متر نصب گردد . در اطراف انبارهای کالا باید شیرهای پایه دار آتش نشانی در دو طرف به اندازه ۶۳ میلیمتر یا ۳۸ میلیمتر وجود داشته باشد و فاصله هر یک از آنها با هم نباید از ۳۰ متر کمتر باشد . و برای اینکه آب داخل آن در زمستان یخ نزند باید در داخل دیوار کار گذاشته شده و یا دور بدنه آن با نمد و یا الیاف شیشه ای و یا گونی پیچیده شود همچنین ممکن است آب داخل شیرها بوسیله شیر تخلیه که پایین تر از سطح لوله کشی داخل تاسیسات تعبیه می شود تخلیه و در مواقع ضروری فورا شیر آب لوله کشی را باز نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.