حوادث چاه
فرو ریختن چاههای فاضلاب
فرو ریختن چاههای فاضلاب بـه دو بخـش عمـده قابـل رؤیـت و غیـر قابـل رؤیـت تقسـیم میشوند :
در قابل رؤیت، انسان حفره باز شده را میبیند، البته باید در نظر داشت ممکن اسـت تـا شعاع زیادی اطراف حفره چاه از زیر خالی شده باشد.
در ریزش غیرقابل رؤیت، طوقه چاه فرو میریزد، ولی کـف سـاختمان (موزاییـکهـا) در حالت عادی باقی میماند . اینگونه ریزشها را میتوان در زمان وقوع، اگـر در محـل حاضـر باشیم، از طریق صدا تشخیص داد (البته در صـورتی کـه سـطح فضـولات داخـل چـاه بـالا نباشد .)
در صورتی که افراد منزل متوجه صدای غیر عادی شوند، نباید به محل نزدیک گردنـد و چنانچه متوجه ریزش غیرقابل رؤیت نشوند، پس از چندی ممکن است با جابجایی وسایل و یا ضربه شدید و تولید ارتعاش، موزاییک کف شکسته و باعث ریزش چاه و سقوط گردد.
حوادث چاه
حوادث چاه عموماً به دو صورت اتفاق میافتد، یـا در حـال احـداث کـه اکثـراً افـراد مقنـی (چاهکن ) درگیر حادثه میشوند و یا پس از احداث که استفاده کنندگان درگیر آن میگردند .
حوادث اکثراً هنگام احداث، یا به علت ریزش و فروکش کردن چاه اتفاق میافتد. یـا در اثـر رسیدن به لایههای گازهای سمیمسموم کننده و یا به علت دم زیاد، اکسیژن محل کم شده و در اثر کمبود اکسیژن، شخص دچار خفگی میگردد . گاهی نیز غفلتاً اجسام سنگین از بالا بر روی سر مقنی سقوط میکند و حتی دیده شده در زمانی که مقنی در چـاه مشـغول بـه کار نمیباشد، به علت نبود درپوش مناسب بر روی چاه، شخص به داخل چاه سـقوط کـرده است. اکثراً ارتباط دادن چاه قدیمی به چاه جدید در زیر زمین، باعث ریزش دیـواره و غـرق شدن مقنی میگردد.
حوادث پس از احداث، عموماً در اثر ریزش چاه که عامل اصلی آن ریزش طوقه میباشد، انجام میگیرد . عوامل متعددی باعث این امر میشوند، از قبیل : نشت آب در کنـار چـاه کـه باعث شسته شدن زیر طوقه و در نهایت ریزش میگردد . ،عامل دیگر محل احداث نامناسبی است که دارای لرزشهای زیاد باشد مورد مهم دیگر، نبود لوله دم است که باعث تخلیـه دم داخل چاه میگردد و میتواند باعث ریزش شود و موارد دیگری از قبیل پرشدن چاه و غیره.
در سقوطها که پس از احداث اتفاق میافتد، احتمال دارد که فرد در اعماق چاه سـقوط و در زیر مقدار زیادی مایعات غرق شود . در بعضی از موارد، حـالتی پـیش مـیآیـد کـه در هنگام سقوط، فرد به ته چاه افتاده و طوقهها طوری روی هم قرار میگیرند کـه وسـط چـاه گیر کند و اصطلاحاً میگویند چاه کمرگیر شده است؛ در چنـین شـرایطی عملیـات نجـات صرفاً با زدن یک چاه فرعی به موازات چاه اصلی امکانپذیر میباشد . از علائم کمرگیر شدن، می تواند رؤیت حالتی مانند پرشدن داخل چاه باشد . در هر صورت برای عملیات نجات پـس از رعایت تدابیر ایمنی، بایستی به ترتیب زیر به صحنه حادثه نزدیک شد.
عنوان : اصول و مبانی عملیات امداد و نجات
مولف : فرامرز فرج
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.