رعایت موارد ایمنی در مصرف گاز طبیعی

رعایت موارد ایمنی در مصرف گاز طبیعی
۱- هر وسیله ی گازسوز باید یک دود کش مجزا و مخصوص بخود داشته باشد و حداقل یک متر از کف پشت بام بالا و اطراف آن یک متر باز باشد.
۲- از قرار دادن خروجی دودکش، داخل راهروها، حیاط خلوت های مسقف یا زیر سقف و بالکن و همچنین حتی الامکان در مسیر افقی، خودداری نمائید.
٣- نصب صحیح دودکش ها و بازدید آن ها بویژه قبل از روشن کردن بخاری در ابتدای فصل سرما توصیه می شود.
۴- خروجی دودکش نباید نزدیک پنجره یا هواکش بوده و همچنین نباید روی پشت بام در کنار کولر باشد.
۵- باید لوله دود کش را تا ۱ متر بالاتر از لبه دیوار مجاور ادامه دارد و با بست محکم نموده و نیز کلاهک روی آن نصب نمود.
۶- باید توجه نمود به همان مقدار که دودکش، گازهای حاصل از احتراق را بهمراه هوا خارج می کند باید هوای تازه وارد ساختمان شود وگرنه مکش دود کش متوقف خواهد شد.
۷- آبگرمکن دیواری نباید در فضای کمتر از ۶۰ متر مربع نصب گردد، مگر آنکه هوای مورد نیاز برای سوخت کامل آن بوسیله دریچه دائمی باز بطرف هوای آزاد تأمین شود و قطر دودکش آن باید حداقل ۱۵ سانتی متر باشد.
۸- در نصب دودکش ها از حداقل تعداد زانو استفاده کنید، هر زانوی ۹۰ درجه ۱۰ درصد کارایی دودکش را پائین می آورد و موجب پس زدگی گازهای حاصل از احتراق می شود، لذا لازم است به ازای هر زانوی اضافه بر دو زانوی اول، به طول عمودی دودکش اضافه شود.
۹- قطر لوله های دود کش باید در تمام مسیر هم اندازه و برابر با دهانه دودکش وسیله گازسوز باشد.
۱۰- دودکش ها باید از جنس ورق های فلزی ضد زنگ و گالوانیزه باشد، از لوله های قابل انعطاف خرطومی یا آکاردئونی استفاده نکنید.
۱۱- در هنگام ساخت و ساز بناهای جدید در اطراف ساختمان از دود کش های خود مراقبت نمائید ممکن است شکسته شده یا مصالح ساختمانی داخل آن ریخته و مسدود شود.
۱۲- هرگز خروجی دود کش وسایل گازسوز، هود و هواکش آشپزخانه را در یک کانال مشترک قرار ندهید.
۱۳- اگر لوله دود کش مسیر افقی داشت باید حداقل ۳ برابر آن و در انتها طول عمودی داشته باشد زیرا دودکش بصورت افقی مکش ندارد.
۱۴- هنگامی که وسیله گازسوز روشن است نباید قسمت بالای دود کش سرد باشد، با انگشت خود امتحان کنید اگر سرد بود گرفتگی دارد یا هوای تازه به داخل ساختمان وارد نمی شود.
۱۵- مسدود کردن درب و پنجره ها و بستن کامل روزنه ها برای خارج نشدن گرما در ساختمان هایی توصیه می شود که وسایل گاز سوز برای تأمین گرمایش و آب گرم در خارج فضای تجاری نصب شده باشد، زیرا وسایل گازسوز در فضاهای محدود ساختمان نیاز به هوای تازه و اکسیژن برای سوخت کامل گاز دارد. اگر هوای تازه وارد نشود سوخت ناقص شده و گاز سمی منو اکسید کربن تولید می شود که بسیار خطرناک است.
۱۶- رنگ شعله گاز در وسایل گازسوز مهم است اگر سوخت کامل و صحیح باشد رنگ آن آبی خواهدبود.
۱۷- اجاق گاز نباید در معرض وزش باد پنجره ها، زیر پرده ها، نزدیک و مقابل دریچه کولر نصب شود.
۱۸- شلنگ رابط اجاق گاز نباید نزدیک به حرارت شعله ها باشد.
۱۹- برای سوخت سالم و کامل هر متر مکعب گاز نیاز به ۱۵ متر مکعب هوای تازه می باشد. بنابراین در اتاق های خواب و بویژه کوچک حتماً باید قسمتی از پائین درب باز بوده یا شبکه ای باشد تا هوای لازم برای سوخت بخاری وارد شود.
۲۰- بخاری های بدون دودکش را نباید در فضای بسته واحد های تجاری، دفاتر کار و امثالهم استفاده کرد. این نوع بخاری ها برای فضاهای بزرگ و پر رفت و آمد و بدون درب ساخته شده اند.
۲۱- با نصب در پوش روی شیرهای مصرف گاز بلا استفاده، از خطر نشت گاز و انفجار و آتش سوزی جلوگیری نمائید.
۲۲- توصیه می شود اجاق گازی انتخاب کنید که مجهز به ترموکوپل و پیلوت باشد، برای روشن کردن وسایل گازسوز با کبریت، اول کبریت را روشن کرده سپس شیر گاز را باز کنید.
۲۳ – هنگام انتخاب و خرید وسایل گازسوز به استاندارد بودن آن و داشتن تجهیزات از جمله ترموکوپل و سنسورهای هشدار دهنده ایمنی توجه داشته باشید.
۲۴- هرگز شلنگ گاز متصل به شیر و وسایل گازسوز را بدون بست مناسب و استاندارد استفاده نکنید. بستن سیم مفتولی بعنوان بست موجب بریدگی شلنگ و نشت گاز خواهد شد.
۲۵- در صورت استشمام بوی گاز در ساختمان اگر فضا تاریک است هرگز چراغ روشن نکرده یا کبریت و فندک نزنید زیرا بلافاصله انفجار و آتش سوزی می شود.
۲۶- هرگز برای آزمایش عدم نشتی از شعله کبریت استفاده نکنید برای این کار، مقداری مایع ظرف شویی در یک ظرف آب ریخته بوسیله اسفنج یا ابری روی محل اتصال بکشید اگر حباب ایجاد شد نشتی دارد فورا شیر مصرف را ببندید و رفع نشتی کنید.
۲۷- هر وسیله گازسوز باید از یک انشعاب منحصر بخود و با یک شیر قطع کننده تغذیه شود و شیر آن باید در دسترس باشد تا هنگام نیاز بلافاصله بسته شود.
۲۸- هرگز از وسایلی که برای سوخت غیر گاز ساخته شده مانند بخاری های نفتی با دستکاری در آن تبدیل به گازسوز شده و فروخته می شود استفاده نکنید.
۲۹- شلنگ ها باید از نوع فشار قوی، جنس مرغوب و قطر دهانه آن متناسب با اتصالات باشد. بست ها نباید از نوع سیم و مفتولی باشد، طول شلنگ نباید از یک متر و بیست سانتیمتر بیشتر باشد.
۳۰- چنانچه علمک شما در کوچه باریک است یا امکان برخورد عابرین با دماغه رگلاتور وجود دارد بهتر است یک نوار شبرنگ قرمز رنگ اطراف دماغه رگلاتور بچسبانید.
۳۱- اگر قصد دارید بجای شومینه ساختمان از بخاری برای گرمایش استفاده کنید، دقت نمائید هرگز دودکش بخاری را که قطر آن کم است در مسیر دود کش شومینه که قطر زیاد دارد رها نکنید. برای این کار از افراد متخصص استفاده و اصول ایمنی را مدنظر داشته باشید.
۲۲- شبکه های زیرزمینی گاز در خیابان و کوچه ها با فشار ۶۰ پوند و بیشتر، از حساسیت ویژه برخوردار است، در عملیات حفاری چنانچه دقت لازم بعمل نیاید ممکن است با آسیب به این شبکه ها، نشت گاز و انفجار و آتش سوزی رخ دهد.
۳۳- در کیوسک های اطلاعات و واحد های تجاری کوچک، ساختمان های اداری و مجتمع های تجاری از نصب بخاری خودداری نمائید زیرا هوای کافی برای سوخت وجود ندارد و خطر آفرین است. این اتاقک ها را با انتقال هوای گرم از بیرون بطور مستقیم یا توسط رادیاتور گرم نمائید.
۳۴- در فضاهای عمومی و خاص مانند پاساژها، مجتمع های تجاری، دفاتر کار، بایگانی ها و خوابگاه ها (مانند خوابگاه آژانس ها، انبارها، کارگاه ها و …) از نصب وسایل گازسوز گرمایشی با شعله باز (انواع بخاری و پکیج ها) خودداری نمائید. در موارد خاص و ضروری باید هوای مورد نیاز آن ها از فضای خارج ساختمان تأمین شود و پیش بینی های لازم برای جلوگیری از برخورد با آن و آتش سوزی بعمل آید.
ایمنی مراکز تجاری
سرآتشیار نورالدین میرممتاز
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.