فرهنگ ایمنی
فرهنگ ایمنی
همواره در تاریخ کهن ایران زمین ، فرهنگ غنی ما بر تارک سایر فرهنگها ، درخششی خاص داشته است. حفظ و حراست از ارزشهای مکتسبه در طول تاریخ ، به قشر و گروه خاصی مرتبط نبوده و همگان موظفند در اعتلای فرهنگی خویش اهتمام لازم را بکار بندند. علاوه بر این مهم ، ترسیم نقشه راه نیل به توسعه پایدار در سالهای اخیر نیز این مسئولیت را دو چندان می نماید و اگر بر این باور باشیم که توسعه ی پایدار ، جامعه ای سالم و ایمن می طلبد ، واگر ایمنی در جامعه به مخاطره افتد ، بحرانهائی ایجاد خواهد شد که دسترسی به جامعه ایمن و گام برداری در مسیر توسعه پایدار را به تأخیر انداخته یا حتی نا ممکن می نماید ، چاره ای جز فراخوانی ملی بمنظور انسجامی همگانی در راستای بسترسازی و ارتقای فرهنگ ایمنی نخواهیم داشت و این مهم ، دست یافتنی نخواهد بود مگر با تلاش مستمر تمامی نهادها و دستگاههای دولتی و غیر دولتی ، رسمی و غیر رسمی ، خصوصی و مردمی ،در راستای زمینه سازی اجرای دقیق و صحیح مقررات و ضوابط ایمنی.
ایمنی و حفاظت از جان آحاد جامعه یکی از مهمترین وظایف دست اندرکاران در هر حوزه کاری است که متاسفانه همیشه مورد اغماض قرار گرفته است و از این رو هرگاه حادثه بدی رخ میدهد وشماری از هموطنانمان مظلومانه جانشان را از دست میدهند، خبرآن چند روزی تیتر اول رسانههای کشور میشود و بعد از مدتی حادثه با تمامی صحنههایش، بهدست فراموشی سپرده میشود.
ایمنی به معنی سلامت، امنیت و آسایش افراد جامعه است و از نظر تعریف ساده علمی، عبارت است از میزان یا درجه دوری یا فرار از خطر، و ایمنی کامل نیز یعنی مصونیت در برابر هر نوع آسیب، جراحت و نابودی.
فرهنگ یک جامعه ، مجموعه ی ارزشها، باورها و الگوهای رفتاری مشترک بین مردم است که در نهایت ، شخصیت و رویه آن جامعه را معرفی میکند. به بیان دیگر، رفتار و نگرش اعضای جامعه تابعی است از فرهنگ جامعه.
فرهنگ ایمنی را نیز می توان بدینگونه تعریف نمود: فرهنگ ایمنی، بخشی از فرهنگ کلی حاکم برجامعه است که بر رفتارها و نگرشهای اعضای جامعه در مورد ایمنی تاثیر میگذارد و به آن جهت میدهد. یا به عبارت دیگر، فرهنگ ایمنی محصول ارزشها، گرایشها، ادراکات، صلاحیتها و الگوهای رفتاری فردی و گروهی اعضای جامعه است .
اقشار جامعه علاقهای ندارند که دچار حادثه شوند، اما گاهی به عللی خودشان به دنبال حادثه میروند و گاهی نیز بر اثرشرایط نا ایمن یا رفتارهای ناایمن وخطرناک دیگران، دچار صدمه و خسارت میشوند.
از این رو رعایت نکات ایمنی باید به صورت یک فرهنگ عمومی درآید، زیرا نمیتوان برای هر نفری که کار میکند، یک نفر مسئول گذاشت که کار او را کنترل کند.
در سالهای اخیر ، محققان مدلهای متعددی از فرهنگ ایمنی را پیشنهاد داده اند. مدلی که در زیر ارائه می گردد، شامل ابعاد مختلفی است که با آنها فرهنگ ایمنی یک سازمان قابل تعریف و ارزیابی است. درکل ، فرهنگ ایمنی یک سازمان می بایست به صورت حوزه ای تعریف شود که در آن عناصر کلیدی زیر نقش مهمی ایفا می کنند:
۱- آگاهی(Inform) : مدیران می دانند در سازمانشان چه می گذرد و از طرفی پرسنل نیز مایل به گزارش خطاهای خود هستند.
۲- فرهنگ گزارش دادن(Reporting Culture): سازمان ، کارمندان را به ابراز اطلاعات در باره تمامی خطرات ایمنی که با آن مواجه می شوند ، ترغیب می کند.
۳- فرهنگ انصاف(Just Culture): سازمان نگرشی عادلانه و منصفانه به خطاها دارد ، اما لازم می داند افراد پاسخگو باشندو از تنبیه های مناسب برای کارهای غیر قابل قبول(تخطی) استفاده کند.
۴- فرهنگ انعطاف(Flexible Culture): چنین سازمانهائی در برابر تغییرات خواسته شده عکس العمل نشان می دهند.
۵- فرهنگ آموزش(Learning Culture): سازمانها آماده آموزش و بهبود بوده و خواهان انجام دگرگونی های لازم هستند.
پیش زمینه تئوری مورد استفاده در مدل فرهنگ ایمنی اگر بر اساس یک تعریف پویا از فرهنگ ایمنی پایه ریزی گردد ، شبیه به مدل زیر می باشد:
این مدل دربردارنده سه سؤال اصلی است. سؤال هائی که تشکیل دهنده ابعاد مرکزی فرهنگ ایمنی می باشند:
۱- چگونه به سوی ایمنی حرکت کنیم؟
۲- چگونه در ایمنی سهیم هستیم؟
۳- چگونه آموزش ببینیم؟
امروزه رعایت ایمنی حین اجرای کار از ضروریات اجتناب ناپذیربوده و شعار جهانی “ اول ایمنی بعد کار” ، نه به عنوان شعار ، بلکه بصورتی عملی باید سرلوحه اقدامات متولیان حرفه ای اجرای پروژه ها قرار گیرد. جهت رعایت ایمنی کافی است از وقوع حادثه جلوگیری کنیم و اگر علل وقوع حوادث را بدانیم و خطاها را شناسایی کنیم، با مهندسی معکوس و انجام تدابیر لازم می توان از وقوع حادثه جلوگیری کرد.
نیروی کار هر کشور، به ویژه کشورهای در حال توسعه ،بخش پر اهمیتی از سرمایه ملی دانسته شده و از پایههای توسعه اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود. بدون شک شکوفایی و خودکفایی اقتصاد و صنعت بدون داشتن نیروی کار سالم امکان پذیر نخواهد بود. از این رو حفاظت از سلامت نیروی کار و بهسازی محیط کار از اهمیتی شایان توجه برخوردار است.
پیدایش معضلات ایمنی و بروز حوادث ، موجب تشدید نیاز به فراگیری و رعایت اصول ایمنی و بهداشت حرفه ای گردیده و افراد را برآن داشته تا درصدد چاره جوییهای بنیادی و علمی برای حفظ سلامت نیروی انسانی برآیند. بر همین اساس مباحث ، آئین نامه ها ، مقررات ایمنی ،و سیستمهای ایمنی کار و… شکل گرفت،و واحدهای ایمنی و بهداشت حرفه ای نقش برطرف کننده معضلات و مشکلات ایمنی و بهداشتی محیط کار را بر عهده گرفته و درصدد کاهش حوادث برآمدند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.