موارد بازرسی سیم بکسل ها
موارد بازرسی سیم بکسل ها
• ساییدگی(Abrasion)
آسیب مکانیکی سیم بکسل ناشی از ساییدگی مکانیکی است.برای جلوگیری از این مشکل از برنامه منظم روغن کاری و سیم بکسل های چکش کاری شده یا با تاب لنگ استفاده شود.عبور سیم بکسل از روی درام، قرقره یا سطح ساینده باعث ساییدگی سیم بکسل میشود.معموال اگر قطر مفتول های بیرونی یک سوم قطر اولیه آن شود شکستگی ناشی از خستگی رخ میدهد.توجه شود آسیب مکانیکی با آسیب پالستیکی تفاوت دارد. در آسیب پلاستیکی تغییر شکل و جابجایی ماده را داریم اما در مکانیکی تغییر شکل و جابجایی با از بین رفتن ماده تشکیل دهنده همراه است.
•کشیدگی (Rope Stretch)
اگر میزان کشیدگی بیش از حدود استاندارد باشد سیم بایستی تعویض شود.
* سه نوع کشیدگی داریم:
o کشیدگی اولیه یا ساختاری: در شروع بکار گیری سیم بکسل روی میدهد.
o کشیدگی مرحله دوم (کشیدگی مختصر): در یک دوره زمانی طوالنی که شامل بیشترین دوره عمر سیم بکسل است روی میدهد.
o کشیدگی نهایی: در این مرحله کشیدگی افزایش یافته و بعلت وجود نیروهای مخرب سیم بکسل باید زودتر تعویض گردد.
• کاهش قطر سیم بکسل(Diameter Rope in Reduction)
کاهش قطر سیم بکسل به معنای کاهش کیفیت آن است.از جمله عوامل موثر بر قطر سیم بکسل: نیروهای سایشی، کششی، شکستگی، زنگ زدگی و شل یا سفت شدن تاب سیم بکسل…
طبق استاندارد AS چنانچه قطر سیم بکسل بر اثر کاهش به ۸۵ %قطر اولیه برسد آن سیم بکسل باید تعویض گردد حتی اگر مفتول شکسته ای در آن دیده نشود. اندازه گیری قطر سیم بکسل قبل از نصب اهمیت زیادی در طول عمر آن دارد.اگر سیم بکسل با قطر کوچکتر از حد مجاز باشد باعث پارگی زودرس میشود و اگر بزرگتر باشد باعث فرسودگی زود هنگام میشود.
• خوردگی(Corrosion)
ارزیابی خوردگی به آسانی انجام نمیشود.خوردگی گویای روغن کاری نادرست است.خوردگی معمولا در سطح داخلی یا خارجی رخ داده و میتواند کلی یا موضعی باشد.برای کاهش اثرات خوردگی از برنامه منظم روغن کاری و سیم بکسل های مقاوم در برابر خوردگی (با روش گالوانیزه یا روی) استفاده میشود.
امروزه از پلاستیک نیز برای جلوگیری از خوردگی در ساختمان سیم بکسل استفاده میشود که علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی به نگهداری روغن مغزی نیز کمک میکند.
* در صورت ایجاد خوردگی در سیم بکسل حتما تعویض شود.
• پیچ خوردگی(Kink)
پیچ خوردگی و تاب خوردگی، ناشی از تشکیل حلقه و کشیدن بیش از حد سیم بکسل است.پیچ خوردگی سیم بکسل به دور محورش میتواند توسط هر قرقره یا درامی اتفاق بیفتد.سیم بکسل ابتدا تحت یک زاویه عبور وارد قرقره شده و با لبه قرقره تماس پیدا کرده و سپس در شیار قرقره میپیچد.
با افزایش زاویه عبور میزان پیچ خوردگی نیز بیشتر میشود. قابل ذکر است میزان پیچ خوردگی سیم بکسل به اندازه اصطکاک بین سیم بکسل و قرقره نیز بستگی دارد.
راه حل های پیشنهادی برای جلوگیری از پیچ خوردگی سیم بکسل:
– برنامه منظم روغن کاری
– استفاده از قرقره های فلزی به جای قرقره پالستیکی(بدلیل اصطکاک کمتر)
– استفاده از قرقره های با شیار عریض تر
– استفاده از سیم بکسل هایی که لایه پلاستیکی داخلی دارند و در برابر پیچ خوردگی پایدارند.
– عدم استفاده از قرقره های با شیار باریک
• حالت قفسی شکل (Caging Bird)
این حالت به دلیل عدم موازنه پیچشی سیم بکسل و در نتیجه حرکاتی مانند توقف ناگهانی،کشیدن سیم بکسل از درام کوچک یا پیچیده شدن سیم بکسل روی درام خیلی کوچک اتفاق می افتد.در بسیاری حالات شل شدن استرندها و حالت قفسی شکل بدلیل پیچیدن سیم بکسل حول محور خودش ایجاد میشود.
استفاده از قرقره های با شیار باریک، استفاده نادرست از مفصل گردان و اعمال بار سنگین به یک سیم نو پیش از آنکه استرندها در جای خود قرار گیرند منجر به حالت قفسی میشود.
• شرایط موضعی(Conditions Localized)
شل شدگی موضعی مفتول های بیرونی بدون وجود هیچ آثار صدمات مکانیکی در اطراف آن میتواند بعلت خوردگی سیم باشد. لرزش بیش از حد یا شالق زدگی موجب ساییدگی یا خستگی مشود.ایجاد گره های موضعی روی سیم بکسل میتواند نتیجه شوک ناشی از بار روی سیم بکسل مغزی الیافی هنگام کار در محیط های مرطوب باشد،در این حالت سیم بکسل تعویض گردد.محل های تقاطع روی درام ولبه ای درام و تمامی اتصالات سیم بکسل بازرسی شود.
• آسیب های حرارتی(Damage Heat)
فلز سیم بکسل ها میتواند در اثر حرارت بیش از حد تغییر رنگ داده یا روغن کاری داخل آنها از بین برود.افزایش دما تا حدود ۳۰۰ درجه سانتی گراد منجر به کاهش قابل ملاحظه مقاومت کششی سیم میشود. سیم بکسل های مغزی الیافی بیشتر در معرض آسیب حرارتی میباشند.سیم بکسل آسیب دیده حرارتی تعویض شود.
• مغزی بیرون زده (Core Protruding)
اگر در هنگام برش سیم بکسل، دو قسمت محل برش به خوبی بسته نشده باشد و نیز به جهت تاب سیم دقت نشود مغزی آن دچار بیرون زدگی میشود.بیرون زدگی شدید مغزی در حالتی اتفاق می افتد که خم کردن سیم بکسل های نتاب در گوه ای با شعاع کوچک انجام شود. اگر به هر دلیلی مغزی سیم بکسل بیرون بزند بایستی تعویض شود.
• اتصالات انتهایی آسیب دیده (Attachment End Damaged)
اتصاالت ترک دار، شکسته و تغییر شکل یافته باید تعویض شوند.ضمنا علت آسیب را یافته و اصلاح کنید.
• کوفتگی (Peen)
علل کوفتگی: ضربه های مداوم و بلند کردن بار سنگین بطور مداوم
• شکستگی ناشی از خستگی (Fracture Fatigue)
شکستگی مفتول های با لبه کامل و بدون آثار فرسودگی در آن ها ناشی از خستگی میباشد. تنش های خمشی یا لرزشی در بروز این نوع خستگی موثرند. برای کاهش خستگی سعی شود در صورت امکان قطر درام یا قرقره ها افزایش یافته و از سیم های با انعطاف بیشتر استفاده شود.
– اگر در یک طول کوتاه از سیم بکسل، تمرکز مفتول های شکسته فراتر از حد مجاز آن رود سیم باید از رده خارج شود.
• مفتول های شکسته (Wires Broken)
تعداد مفتول های شکسته در قسمت بیرونی سیم بکسل نشان دهنده شرایط کلی سیم و معیاری برای تعویض سیم است. طبق استاندارد AS حداکثر تعداد مفتول های شکسته مجاز برابر با ۱۰ %تعداد کل مفتول ها (وایر ها)در طولی معادل با ۸ برابر قطر سیم بکسل است.
– محل اتصال سیم بکسل به بست انتهایی بازرسی شود.
– تحت هیچ شرایطی مفتول شکسته را با گاز انبر یا انبر دست نچینید بلکه با حرکت رفت و برگشتی به جلو و عقب آن را خم کنید و ببرید.
* طبق استاندارد BS ارزیابی مفتول های شکسته در سیم های ۶ و ۸ استرند که روی قرقره فلزی قرار میگیرند بر پایه فاکتور ایمنی آن ها است:
فاکلور ایمنی کمتر از ۵ :در این حالت ۵ درصد از تعداد مفتول های استرند بیرونی به استثنای مفتول های فیلر ارزیابی می شوند.
فاکلور ایمنی بیشتر از ۵ :در این حالت ۱۰ %از تعداد مفتول های استرند بیرونی به استثنای مفتول فیلر ارزیابی می شوند.
– طبق این استاندارد سیم بکسل تحت این شرایط بایستی تعویض شود:
• وجود سه مفتول شکسته یا بیشتر در مجاورت قسمت انتهایی سیم بکسل
• وجود سه مفتول شکسته یا بیشتر در یک استرند
• وجود پنج مفتول شکسته بین دو استرند در طولی به اندازه ۱۰ برابر قطر سیم بکسل
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.